Akustisia erikoisratkaisuja Helsinki-Vantaan lentoasemalle

Helsinki-Vantaan lentoasemaa uudistettiin ja laajennettiin suuressa mittakaavassa kymmenen vuoden ajan 2012–2023. Uudelta lentoasemalta löytyy useita arkkitehtonisesti innovatiivisia ja palkittuja ratkaisuja. Myös Rockfon pääsi osallistumaan laajaan projektiin toimittamalla muun muassa pinnanmuodoltaan geometrisen akustoivan alakaton.

Rockfon tuli mukaan Helsinki-Vantaan lentoaseman uudistushankkeeseen vuoden 2019 alussa. Rockfonin akustiikkalevyjä oli tulossa uudistetun tuloaulan, turvatarkastusalueen, lähtöselvitysalueen ja wc-tilojen alakattoihin.

Eri tiloilla oli kuitenkin hyvin erilaisia erityisvaatimuksia, joihin Rockfonilla lähdettiin etsimään sopivaa ratkaisua niin tekniikan kuin värisävyjen osalta. Yksi haastavimmista sävyistä löytää oli vaaleansininen, joka jatkuu ulkoa sisälle turvatarkastusalueelle.

Oikean värisävyn etsintää lämpösäteilypaneeleihin sopivaksi

Lentokentän turvatarkastusalueen yläpuoliseen alakattoon oli tulossa akustiikkapaneelien lisäksi Itula Oy:n ItuGraf-lämmitys- ja jäähdytyspaneeleja, jotka integroituvat Rockfonin alakattoihin. Paneelit asennettiin yhtä aikaa Rockfonin akustiikkalevyjen kanssa.

– Itulan säteilypaneelien metallipintojen värit oli lyöty lukkoon siinä vaiheessa, kun Rockfonilta tilattiin kattoon sopivat akustiikkalevyt. Värien sovittaminen metallin väriin oli melko haastavaa, sillä värit käyttäytyvät eri lailla eri materiaaleissa. Veikkaisin, että teimme 5–6 eri vedosta, ennen kuin löysimme oikean sävyn. Lopullinen sävy onnistuikin todella hyvin, kertoo Rockfonin myyntipäällikkö Jari Kivistö.

Lopputuloksen vahvistaa Itulan myyntijohtaja Ville Itkonen, joka kertoo kävelleensä muutaman kerran tilan läpi:

– Alakatto näyttää yhtenäiseltä kokonaisuudelta, vaikka tietyllä tavalla lämpösäteilypaneelit siitä erottuvatkin. Kokonaisuudesta käy kuitenkin selväksi, että kyseessä on mietitty kokonaisuus, ja ulkonäöllisesti niin lämpösäteily- kuin akustiikkapaneeleillakin on yhteneväisiä piirteitä.

Lämpösäteilypaneeleista entistäkin yhteensopivampia akustiikkalevyjen kanssa

Itulan tuotteet on Rockfonin akustiikkalevyjen tavoin myös mahdollista sävyttää hyvinkin monipuolisesti kaikissa RAL-värikartaston sävyissä.

Itkonen kertoo, että Itulalla on lisäksi tuotekehityksessä haluttu kehittää valkoinen sävy, joka sopisi entistäkin paremmin yhteen mattapintaisten akustiikkalevyjen kanssa:

– Pelti ja kivivilla ovat pinnoiltaan hyvin erinäköisiä tuotteita. Pelti heijastaa aina enemmän valoa, joten olemme kehitelleet vakiosävyä, joka sopisi paremmin yhteen mattapintaisen, kivivillaisen akustiikkalevyn kanssa. Olemme kehitelleet heijastamattoman pinnan, jonka maalissa on mukana hieman struktuuria. Näin saadaan yhteensopiva katto lämpösäteilypaneelien ja akustiikkalevyjen kanssa.

Loivasti kalteva alakatto vaati testikaton luomisen

Oikeiden värisävyjen löytämisen lisäksi haasteita Rockfonille aiheutti turvatarkastusalueen yläpuolisen katon muoto, johon haluttiin loivasti kaltevaa muotoa ja jopa 3D-mäisyyttä.

– Mietimme ratkaisua, joka toimisi käytännössä, olisi luotettava eikä näyttäisi porrastetulta. Ennen lopullisen ratkaisun löytymistä loimme Vantaalla sijaitsevan varastomme yhteyteen mallihuoneen, johon rakensimme lopullista lentoaseman kattoa vastaavan mallialakaton. Siellä sitten projektin avainhenkilöt kävivät tutustumassa testiversioon, kuvailee Rockfonin Jari Kivistö.

Pinta-alaltaan mittava, hienovaraisesti eri kohdista nouseva ja laskeutuva alakatto luotiin Color-all-sarjan akustiikkapaneeleilla, jotka oli sävytetty räätälöityyn vaaleansinisen sävyyn.

Katon asennuksesta vastasi Sisärakennustekniikka SRT Oy, jonka toimitusjohtaja Niko Oinonen vahvistaa asennuksen sujuneen haastavasta muodosta huolimatta hyvin:

– Turvatarkastusalueen ylle asennettu alakaton muotomaailma oli tosiaan hieman haastavampi. Katon korkeimmat ja matalimmat kohdat vaihtelivat 60 senttimetrin välein, ja jokainen runkokisko oli eri korkeudella. Katto saatiin kuitenkin asennettua ilman porrastuksia ja niin, etteivät akustiikkalevyjen listat ole näkyvissä.

Lukittu alakatto wc-tiloihin ja matalalle laskeutuvaan kattoon

Turvallisuussyiden takia kaikki alakatot lentokentällä, joihin matkustajat voisivat ylettyä, tulee lukita niin, ettei kattopaneeleita pysty siirtämään tai irrottamaan.

Tax free -myymälän ylle kaartava katto laskeutui sen verran matalalle, että kyseinen osa alakatosta tuli lukita. Lisäksi lentokentän wc-tiloihin tuli akustinen alakatto, jonka kiinnitys on myös lukittu. Wc-tiloissa kattoon asennettiin Rockfon Blanka -akustiikkalevyjä.

Vaikka matkustajat ja muut lentoaseman vierailijat eivät pysty alakattolevyjä siirtelemään, on niiden huollettavuus kuitenkin mietitty ja otettu huomioon. Alakaton ja kattorakenteen väliin pääsee käsiksi, mutta vain asiankuuluvasta syystä.

Rockfonin tuotteet sopivat ympäristösertifioituun projektiin

Useat osiot Helsinki-Vantaan lentoaseman uudistusprojektista on sertifioitu valmistuttuaan BREEAM-ympäristösertifikaatin Excellent-tasolla. Rockfonin 100-prosenttisesti kierrätettävät kivivillatuotteet sopivatkin hyvin projekteihin, joille halutaan saada jokin ympäristösertifikaatti.

Rockfonin tuotteet valmistetaan jo nyt osittain kierrätysmateriaaleista, ja tuotteet on mahdollista kierrättää täysin suljetussa kierrossa. Kierrätys tapahtuu Rockcycle-kierrätysohjelmassa.

Rockfonin akustiikkatuotteista löytyy myös tuotekohtaiset EPD-ympäristöselosteet, joiden avulla niiden ympäristövaikutukset on helppo ottaa mukaan rakennuksen elinkaarilaskelmiin.  

Helsinki-Vantaan lentoaseman terminaali 2

Sijainti:Vantaa, Suomi
Arkkitehti:Arkkitehtitoimisto ALA Oy
Pääurakoitsija:SRV Rakennus
Asentaja:Sisärakennustekniikka SRT Oy
Valokuvaaja:Mikael Lindén
Tuotteet:Rockfon Color-all®
Reunamuodot:Z
Mitat:1200 x 600

Aiheeseen liittyvät resurssit