Akustiikan ja suunnittelun yhdistelmä

Kansalaistorilla on uusi suomalaisten lukijoiden paratiisi: keskustakirjasto Oodi. Yläkerrassa – jota kutsutaan myös kirjataivaaksi – vierailijat saavat erinomaisen näkymän kaupunkiin ja lähellä olevaan puistoon. Oodi on innovatiivinen tila kirjojen ystäville, tapahtumille ja monipuoliselle toiminnalle.

• Rakennuksen pinta-ala on 17 000 neliömetriä
• Projekti maksoi 98 miljoonaa euroa
• Kirjaston kokoelma sisältää 100 000 kirjaa 17 eri kielellä
• Ylimmässä kerroksessa on 4 450 neliömetriä Rockfonin Mono Acoustic -kattoa
• Vuonna 2016 YK nimesi Suomen maailman lukutaitoisimmaksi maaksi

Arkkitehtuuria maailman lukutaitoisimmille ihmisille

Oodi on rakennettu vuonna 2018 osana Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlia ja tarkoitettu lahjaksi kansalaisille. Suomalaiset ansaitsevat ehdottomasti kunnianosoituksen siitä, että YK nimesi heidät maailman lukutaitoisimmaksi kansaksi vuonna 2016.

Erottuvan rakennuksen on suunnitellut suomalainen ALA-arkkitehdit, ja se avasi ovensa ensimmäistä kertaa joulukuussa 2018. Siitä lähtien tuhannet kävijät ovat kerääntyneet ainutlaatuisen ympäristöön. Yksi arkkitehdeistä, Niklas Malmberg, sanoo:

”Se on ylittänyt kaikki odotukset. Esimerkiksi tammikuun toisella viikolla kirjastossa vieraili yli 300 000 kävijää. Olemme luoneet oman versiomme nykyaikaisesta kirjastosta yhteistyössä Helsingin asukkaiden kanssa, ja tämä on johtanut luovuuden ja oppimisen paikkaan. Meille oli tärkeää luoda paikka, jossa toiminnallisuus ja visuaalinen suunnittelu kulkevat käsi kädessä, jotta kävijät voivat nauttia vierailustaan ja hyödyntää Oodin tarjoamia erilaisia vapaa-ajanviettomahdollisuuksia.”

Akustiikalla on merkittävä rooli

Oodi on kaukana perinteisestä kirjastosta. Se ulottuu kolmeen kerrokseen, jossa kaikilla kerroksilla on oma konseptinsa, ja tarjoaa perinteisten tilojen lisäksi kahvilan, ravintolan, elokuvateatterin, ääni- ja elokuvastudion sekä suuren julkisen terassin. Oodi erottuu myös äänen ja akustiikan suhteen. Suurin osa meistä on tottunut siihen, että kirjastot tarvitsevat toimiakseen hiljaisuutta, mutta tässä tapauksessa yhteiset standardit ovat kohonneet Rockfonin huolellisesti valittujen ja hyvin harkittujen materiaalien ja ratkaisujen ansiosta.

Akustiikkakatto muistuttaa taivasta

”Yläkerrassa on klassinen kirjasto. Se on avoin tila, jossa akustiikka oli olennainen osa arkkitehtuurista suunnittelua. Teimme alusta alkaen tiivistä yhteistyötä akustiikan asiantuntijan kanssa mukavimman mahdollisen ympäristön luomiseksi ”, Niklas Malmberg sanoo.

Yläkerros tunnetaan nimellä "kirjataivas", ja kun katsot kattoa, ymmärrät miksi. Visuaalisesti se muistuttaa taivasta, joka on täynnä valkoisia pilviä aaltoilevissa muodoissa. Tämän eritysien ilmeen luo Rockfonin valmistama 4 450 neliömetrin akustiikkakatto.

”Rockfonin Mono Acoustic -katot ovat ihanteellinen ratkaisu. Sisäkattolevyt ovat erittäin joustavia, niiden kanssa on helppo työskennellä, ja ne vastasivat luovaa ideamme ja konseptiamme. Olemme erittäin tyytyväisiä lopputulokseen ”, suomalainen arkkitehti sanoo.

Se, että useissa pohjoismaisissa arvohankkeissa otetaan akustiikkasuunnittelu huomioon vuorovaikutuksessa muun suunnittelun kanssa, on suuntaus, jonka Rockfon on hyvin huomannut.

Ripustetut alakatot ovat akustiikkaluokkaa A. Levyjen muotoilu ja mallintaminen avaavat erilaisia mahdollisuuksia suunnittelijoille ja arkkitehdille ainutlaatuiseen luovaan prosessiin. 'Kirjataivas' on loistava esimerkki siitä, miten tuotteemme voivat toteuttaa halutun lopputuloksen ja luoda erilaisia ilmaisuja. Vastaavaa ratkaisua on käytetty myös suuren tanskalaisen lääkeyhtiön uudessa pääkonttorissa Kööpenhaminan pohjoispuolella ja Kalvebodin yhteiskoulussa Amagerissa. Nämä esimerkit osoittavat, miten pohjoismainen arkkitehtuuri tekee vaikutuksen yhä uudelleen ja uudelleen, ja on hienoa nähdä, että akustiikkasuunnittelusta on tullut tärkeä osa arkkitehtuurista ja visuaalista suunnittelua.

Helsingin keskustakirjasto Oodi

Töölönlahdenkatu 4
00100 Helsinki
Suomi

Helsingin keskustakirjasto Oodi

Sijainti:Helsinki, Suomi
Arkkitehti:Arkkitehtitoimisto ALA
Valokuvaaja:Olli Urpela
Tuotteet:Rockfon® Mono Acoustic
Reunamuodot:TE Elegant Render
Mitat:1200 x 1200

Liittyvät kohde-esittelyt