Valon heijastavuus ja taittuminen

Vietämme nykyään suurimman osan ajastamme sisätiloissa, olipa kyseessä koti tai toimisto. Sen seurauksena rakennusten vaikutus hyvinvointiin, elämänlaatuun ja tuotteliaisuuteen kasvaa.

Luonnonvalon voima

Valo on ihmisille elintärkeää ja sillä on suuri vaikutus sekä psyykkiseen että fyysiseen terveyteemme. Valo auttaa näkemään, mutta se vaikuttaa myös niihin aivojen alueisiin, jotka stimuloivat, pitävät meidät valppaina ja parantavat kognitiivisia toimintoja.

Hyvän sisäympäristön ansiosta tilan käyttäjä tuntee olonsa mukavaksi ja motivoituneeksi. Sisäympäristön valaistuksen laatu voi vaikuttaa kaikkeen toimintaan. 

DODGE Data & Analytics -yrityksen toteuttama, kiinnostava Smart Market Report 2016 -tutkimus nosti esiin rakennusalan näkyvimmät trendit. Päivänvalo oli tutkimuksen mukaan yksi terveellisempien rakennusten kulmakivistä ja 60 % kyselyyn vastanneista arveli sen pysyvän terveellisen rakentamisen keskiössä myös lähitulevaisuudessa. 

Päästä valo sisään

Päivänvalon hyödyntäminen on loistava tapa vähentää riippuvaisuutta sähkövalaistuksesta. Sen avulla voi myös luoda kauniita tehosteita, jotka miellyttävät silmää ja edistävät hyvinvointia. 

Arkkitehti voi käyttää sekä rakennuksen ulkoasua että suuntaa luonnonvalon vangitsemiseksi. Se ei kuitenkaan aina riitä, joten rakennuksen sisällä olevien materiaalien on pystyttävä kuljettamaan valoa syvemmälle sisätiloihin.

Valoa heijastavien ja taittavien materiaalien käyttö voi lisätä huoneen tai tilan päivänvalon määrää. Esimerkiksi 87 % valosta heijastavat Rockfon-alakatot voivat johtaa rakennuksen sisäosiin 11 % enemmän valoa. Silmiä ärsyttävän heijastumisen välttämiseksi suositellaan mattapintaisten tuotteiden käyttöä, sillä ne lisäävät visuaalista miellyttävyyttä.  

87 % valosta heijastava alakatto voi johtaa rakennuksen sisäosiin 11 % enemmän valoa.

Käyttökohteet