Akustiikasta taidetta maailman moderneimmassa toimistorakennuksessa

23. maaliskuuta 2020

Norjan Trondheimiin valmistui kesällä 2019 rakennus, jonka on sanottu olevan maailman modernein toimistorakennus. Uusimpien teknologisten ratkaisujen lisäksi rakennuksen sisätiloihin luotiin akustiikkaratkaisu, jota voisi ensisilmäyksellä luulla tilataideteokseksi. Akustiikkalevyt ovat kuin ilmassa leijuva taideteos.

Ekologinen rakennus hyödyntää modernia teknologiaa

Kuvittele tilanne, jossa olet menossa tärkeään tapaamiseen uudessa paikassa ja kiire painaa jo päälle. Oikean tilan löytäminen voi olla haasteellista opastauluista huolimatta. Entä jos sinut opastaisikin oikeaan paikkaan oma älypuhelimesi?

Tämä on todellisuutta Lysgårdeniksi nimetyssä toimistorakennuksessa Norjassa, jossa rakennuksen oma älypuhelinsovellus johdattaa vierailijat aina oikeaan paikkaan.

Perillä oikeassa huoneessa teknologia pitää lisäksi huolen siitä, että valaistus ja sisäilman laatu ovat juuri optimaalisella tasolla.

Kun sisätilojen olosuhteet ovat kohdallaan, pääsevät tiloissa oleskelevat keskittymään itse työntekoon ilman ulkopuolisia, tilasta johtuvia häiriötekijöitä. Tämän takia Lysgårdenissa otettiin hyvä akustiikka, valaistus ja sisäilmasto aktiivisesti huomioon jo suunnittelun alkuvaiheessa.

Lysgården on kaiken lisäksi passiivitalo, jolle on myönnetty kansainvälisen BREEAM-luokituksen Excellent-tason ympäristösertifikaatti.

Tiloista haluttiin muokkautuvat, valoisat ja avarat

Lysgårdenin suunnittelijana toimi norjalainen HUS Arkitekter. Projektin arkkitehdin, Kjell Bertelsenin mukaan tavoitteena oli luoda viihtyisä ja kutsuva työpaikka.

NO, Lysgården, Trondheim, HUS Arkitekter, Office, Rockfon Contour, Rockfon Mulitflex Baffle, White

Lysgården office buiding, Trondheim, Norway

Meille oli tärkeää suunnitella rakennus, joka mukautuu mitä erilaisimpien vuokralaisten tarpeisiin ja toiveisiin. Materiaaleina sisätiloissa käytimme paljon puuta ja betonia. Lisäksi halusimme luoda valoisia ja avaria tiloja, joihin päivänvalo luo vaihtuvan tunnelman päivän mittaan.
Arkkitehti, HUS Arkitekter
Lysgårdenissa paneeleja käytettiin hyvin luovalla tavalla, jolla saatiin tilaan taiteellinen vaikutelma. Akustiikkapaneeleilla on kuitenkin myös tärkeä merkitys rakennuksessa työskentelevien viihtyvyyden ja työmotivaation ylläpitäjänä. Lysgården on loistava esimerkki siitä, miten akustiikkaratkaisu ei ole este arkkitehtonisesti vaikuttavalle toteutukselle.

Jesper Wolff

Tuotekehittelyvastaava, Rockfon