Uusi ARVO-rakennus on akustinen taidonnäyte

26. kesäkuuta 2020

Akustiikalla on tärkeä rooli tulevaisuuden lääketieteen tutkimuksessa Tampereen uudessa ARVO 2 -yliopisto- ja tutkimusrakennuksessa. Arvovaltahanke lukeutuu Suomen suurimpiin terveysalan uudisrakennushankkeisiin, ja se tulee sisältämään 17800 m2:n edestä akustiikkaratkaisuja Rockfonilta, tavoitteena parantaa laboratorioiden, auditorioiden ja suurten yhteistilojen äänimaailmaa.

Opiskelijat, opettajat ja tutkijat muuttavat tänä syksynä 25000 m2:n ARVO 2 yliopisto- ja tutkimusrakennukseen, joka sijaitsee Tampereella Kaupin kampuksen sydämessä.  Uuden rakennuksen on tarkoitus kehittää ja parantaa lääketieteen tutkimusta sekä tarjota monialainen työympäristö. Uraauurtavan rakennushankkeen takana on arkkitehtitoimisto Helamaa & Heiskanen Oy ja sen päämääränä on edistää tiedon jakamista ja oppimista innovatiivisessa ääniympäristössä.

Rakennuksen hienot auditoriot, laboratoriot ja arvokkaat korkeakattoiset salit vaativat erityisiä akustiikkaratkaisuja, jotta uusi osaaminen pääsee oikeuksiinsa.  Siksi akustiikkalevyjä tuottava Rockfon on toimittanut 17800 m2 akustiikkaratkaisuja tälle rakennushankkeelle.

Värejä, lasia ja leijuvia akustiikkalevyjä

ARVO 2 on jaettu kolmeen toisiinsa yhteydessä olevaan rakennukseen, joista jokaisella on oma tehtävänsä ja värinsä. Toimistot, opetustilat ja laboratoriot sijaitsevat vieri vieressä ja tarjoavat näin mutkattoman viestintäympäristön tutkijoiden ja opettajien välillä.

- ARVO 2 sijaitsee sairaalakampuksella, joka on tunnettu valkoisista betonirakennuksistaan. Halusimme erottua kliinisestä, valkoisesta miljööstä. Siksi ARVO 2 -rakennuksessa on käytetty värejä sekä ulkosivujen rakennusmateriaalina mm. lasia.  Kaikki kolme rakennusta ovat saaneet oman värinsä – keltainen, turkoosi ja vihreä, kertoo Matti Mastosalo, Helamaa & Heiskanen Oy:n arkkitehti ja varatoimitusjohtaja.

- Rakennuksen keskelle loimme kohtaamispaikan, jossa tutkijat, opettajat ja oppilaat voivat tavata toisiaan työn lomassa epävirallisessa ympäristössä.  Rakennuksen korkeat tilat vaativat akustiikalta paljon. Rockfonin valkoisten ja neliskanttisten akustiikkalevyjen mahdollistamana suunnittelimme värillisille seinille kuvion, joka luo hyvän dynamiikan leijuvien akustiikkalevyjen kanssa. Kyseessä on akustinen taideteos, joka antaa tilaa suurille ajatuksille, sanoo Matti Mastosalo, joka käytti akustiikkaratkaisuissa apunaan erityisesti akustiikkasuunnittelija Mikko Kylliäistä A-Insinöörit Suunnittelu Oy:sta.

Hyvä äänimaailma kaikissa tiloissa

Akustiikalla on hankkeessa keskeinen rooli, sillä kehno akustiikka tarjoaa huonot puitteet oppimiselle. Yksi monista haasteista on juuri huono akustiikka isoissa auditorioissa, joissa kehitetään tulevaisuuden taitoja.

- Opetuksen seuraaminen voi olla vaikeaa isoissa auditorioissa joissa on paljon ihmisiä, etenkin kauempana istuttaessa. Siksi ARVO 2 -rakennuksen auditorioissa käytettiin Rockfon Sonar Bas -kivivillalevyä, joka on kehitetty erityisesti ympäristöihin, joissa on huono äänen kantavuus. Sonar Bas mahdollistaa äänen kantautumisen viimeisimpäänkin penkkiriviin heijastamalla ääntä, kertoo Rockfonin avainasiakaspäällikkö Markus Salin.

ARVO 2 -laboratorioissa on myös korkeat laatuvaatimukset käytettäviä materiaaleja koskien. Laboratorioympäristön tulee olla kliininen ja erittäin hygieeninen, jonka vuoksi rakennuksen laboratorioihin asennettiin Rockfon Medicare Air -kivivillalevyt. Sillä ei ole pelkästään suotuisia akustisia ominaisuuksia, vaan se täyttää myös terveysalan tiukat hygienia- ja siisteysvaatimukset, ja sen hiukkaspäästö on lisäksi matala.

- Kun on kyse laboratoriosta, materiaaliratkaisujen tulee soveltua tilojen siivouksen ja desinfioimisen tiukkoihin vaatimuksiin, sekä kestää niistä aiheutuvaa kosteutta. Medicare on kehitetty erityisesti tällaisiin tiloihin. Siksi Rockfon Medicare Airia käytetään maailmanlaajuisesti monissa sairaala- ja tutkimusprojekteissa, Markus Salin kertoo.

Tampereen tiedot

Maincontractor Ncc Tampere Jussi Lehtonen
+358 503266953
Engineer on the site
Ceiling installer Bromsa Rakennus Oy
https://www.bromsa.fi/
Archcitect: Helamaaheiskanen
https://www.helamaaheiskanen.fi