Akustiikka muokkaa suunnitteluratkaisuja

28. kesäkuuta 2021

Aiemmin suunnitteluratkaisuissa oli kyseessä puhtaasti akustiikka ja estetiikka. Nykyään suunnittelijat etsivät uusia suunnitteluratkaisuja nykyaikaisen designin ja tilasuunnittelun mukaisesti ottaen mukaan uuden ominaisuuden: akustiikan. Tämä ei ole uusi asia suunnitteluratkaisuissa, mutta antaa silti merkittävän kilpailuedun.

Rockfon Mono Acoustic asennettuna Infor Polska Sp. Z o.o. toimiston pääkonttorissa

Ääni on akustisen suunnittelun ydin

Modernit rakennukset ja niiden tilasuunnittelu sekä sisustussuunnittelu näyttävät ja tuntuvat erilaisilta kuin aiemmat. Niiden pitääkin olla erilaisia. Uudet suunnitelmat ja tilasuunnittelu mahdollistavat enemmän luonnonvaloa ja lämpöä käyttämällä lasiseiniä, korkeita kattoja ja matalia väliseiniä sekä parempaa akustiikkaa.

Yksi voimakkaimmista elementeistä elämässä on ääni. Värähtely mahdollistaa sen, että ylipäätään kuulemme, ja se vaikuttaa mielialaamme, tunteisiimme ja asenteisiimme. Se voi antaa meille ajatuksen siitä, miten paikka tai tila tulisi kokea, koska se paljastaa sisätilojen ominaisuudet ja mukavuudet.

Akustiikkasuunnittelussa ääni on kaiken ydin. Akustiikan käytännön vaikutus vaihtelee rakennustyypeittäin. Sairaaloissa akustinen miellyttävyys auttaa minimoimaan unihäiriöitä ja helpottaa toipumista melun määrää säätelemällä. Toimistoissa, joissa siirrytään avoimempaan konttoriin, keskitytään keskustelujen yksityisyyteen ja melun hallintaan avotoimistossa häiriötekijöiden minimoimiseksi. Koululaitoksissa sen on tuettava joustavia ja mukautuvia luokkahuoneita. Erilaiset tilat pitävät sisällään erilaisia akustiikkaan liittyviä haasteita, joihin löydät sopivat tuotteet kattavasta valikoimastamme.  

Akustiikka ja estetiikka - hienosäätöä

Trendi kertoo sitä, miten tilasuunnittelu voi optimoida akustiikan. Tämä trendi on kasvava, ja erityisesti LEED® v4:n kaltaiset sertifikaatit ovat tehneet entistä hyödyllisemmäksi tarkastella sitä, miten muun muassa haitallista melua ja kaikua vähentävät suunnitteluratkaisut voivat parantaa akustiikkaa.

Akustinen suorituskyky ei riipu pelkästään vaikutuksesta asukkaisiin, vaan myös kehittäjät, myyntiedustajat ja vuokraajat näkevät sen hyödyt. On siirrytty kohti vihreämpää rakennussuunnittelua, jossa myös rakennuksen suorituskyvyllä on merkitystä.

Melun hallinta vaikuttaa rakennuksen suorituskykyyn ja siten sen houkuttelevuuteen mahdollisten ostajien ja vuokralaisten silmissä. Melun peittävistä järjestelmistä on tulossa suunnitteluratkaisuissa yhä enemmän valtavirtaa niiden käydessä yhä halvemmiksi ja kehittyessä entistä paremmiksi sekä helpommin mukautettavaksi eri tarkoituksiin. Hyvä akustiikka ja sen edut ovat tulossa yhä useamman tietoon, ja ratkaisut integroituvat sisätiloihin entistä paremmin.

Kuinka akustointi vaikuttaa sisustukseen

Koska äänellä on niin merkittävä vaikutus hyvinvointiimme, jokaisen tilan laadukas akustointi on otettava huomioon, koska ilman asianmukaisia akustisia mittauksia ääni voi muuttua häiritseväksi meluksi.

Akustiikka on vahva voimavara tilojen ratkaisuja suunniteltaessa. Siitä on tullut osa varhaista suunnitteluvaihetta, kun tilasuunnittelijat ja arkkitehdit pohtivat perustavanlaatuisia kysymyksiä kuten: "Missä ihmiset ovat ja mitä voidaan tehdä, jotta he tuntisivat olonsa miellyttävämmäksi ollessaan vuorovaikutuksessa kyseisessä tilassa?".

Tilasuunnittelussa huoneen akustiikka ja sisustus on hyvä ottaa huomioon ja suunnitella saman aikaisesti. Koska tilan akustointi on olennainen osa sisustusta, suunnittelun avulla on mahdollista saada juuri tilaan sopiva ja oikeaoppinen akustiikkasuunnittelu. Oikean akustiikan tarve on nykyään korvaamaton osa sisustussuunnittelua, sillä jokaiseen tilaan ja huoneeseen tarvitaan kuuluvia alueita ja melunhallintaa.

Miksi valita akustiikkalevyt ja paneelit?

Akustisten kattoratkaisujen valitseminen on askel uuteen maailmaan, jossa on parempi ja kestävämpi sisäympäristö. Akustisen suunnittelun tulee liittyä saumattomasti sisustukseen ja akustiikan suhteen on olemassa monia houkuttelevia vaihtoehtoja.  

Rockfonin kivivillasta valmistettuja akustiikkalevyjä käytetään vähentämään ja poistamaan ääneen liittyviä ongelmia sekä sekä luomaan kauniita äänimaisemia eri huoneisiin ja tiloihin. Akustiikkalevyjä voidaan käyttää tilasuunnittelussa luomaan esteettisiä ja kauniita sisätiloja, samalla kun ne parantavat tilojen akustiikkaa vaimentamalla häiritsevää ääntä.

Ääntä vaimentavat materiaalit ja tuotteet hallitsevat melua, vähentävät kaikua ja luovat tiloja, jotka kuulostavat yhtä kauniilta kuin ne näyttävätkin. Valmistamme laadukkaita, kivivillapohjaisia akustiikkalevyjä. Voimme tarjota esteettisiä ja kauniita akustisia ratkaisuja erilaisiin käyttökohteisiin. Katso kaikki tuotteet ja tutustu valikoimaamme.