Hyvinvointi suunnittelussa: Säilytä vuorovaikutus ja yhteys luontoon Rockfon® Lamellan avulla

Uusi tuotteemme Rockfon Lamella on saanut inspiraationsa biofiilisistä suunnittelutrendeistä. Siinä yhdistyvät luonnollinen puu ja voimakas äänenvaimennus, jotka yhdessä luovat terveellisiä ja hyvinvointia edistäviä tiloja.

Rockfon Lamella in office settings

Rockfon Lamella vaalean tammen värissä toimiston kokoushuoneessa

Kestävä kehitys ja hyvinvointi ovat saaneet valtavasti huomiota pahentuvan ympäristökriisin ja pandemioiden myötä. Tämä on nostanut vihreän arkkitehtuurin kasvun uudelle tasolle ja vaikuttanut rakennettujen ympäristöjen suunnitteluun sekä niissä käytettyihin materiaaleihin.

Kestävä kehitys nostaa biofiilistä suunnittelutrendiä

Uusi käsite "biofilia" on noussut esille vihreässä arkkitehtuurissa, jossa keskitytään siihen, miten arkkitehtuurin biofilinen suunnittelu vaikuttaa ihmisen fyysiseen ja fysiologiseen terveyteen. Ottamalla käyttöön orgaanisia ja uusiutuvia elementtejä, kuten puuta, vettä, luonnonvaloa ja kasveja, biofiilinen suunnittelu voi tukea kestävää kehitystä ja tuoda rakennuksiimme lisää tunnetta hyvinvoinnista.

Kuten monet tutkimukset osoittavat, biofiiliset elementit tuottavat runsaasti fyysisiä ja fysiologisia hyötyjä, jotka lisäävät tuottavuutta ja innovatiivisuutta työpaikoilla. Ihmisen ja luonnon välinen yhteys ylläpitää tuottavuutta sekä fyysisiä tuloksia, kuten matalampaa verenpainetta, parempaa viihtyvyyttä ja sairausoireiden vähenemistä. Psyykkiset hyödyt vaihtelevat lisääntyneestä tyytyväisyydestä ja motivaatiosta parempaan ongelmanratkaisuun ja luovuuteen.1

Luonnonläheinen suunnittelu, biofiilinen suunnittelu tai kaikki, mikä liittyy yksinkertaiseen ja vihreään elämään, on tulevien vuosien trendi. Tämä perustuu haluun reagoida kohtaamiimme suuriin ympäristöhaasteisiin ja kunnioitukseemme luontoa kohtaan elämän perustana. Vihreä elämä edellyttää tasapainoisempaa suhdetta ympäröivään luontoon. Nyt on aika alkaa ottaa vastuuta myös suunnittelualalla.

Christian Klinge

Rockfonin innovaatiojohtaja

Puun positiivinen vaikutus terveyteen ja hyvinvointiin

Puusta valmistettujen tuotteiden ja ratkaisujen on osoitettu tarjoavan useita terveyshyötyjä. Ympäristöt, joissa on käytetty puusta valmistettuja rakenteita ja huonekaluja edistävät hyvinvointia. Sen lisäksi puiden ilmakehästä sitoma hiilidioksidi varastoituu, kun puuta käytetään puutavarana.

Toimistoympäristössä puun käyttö sisustuksessa korreloi positiivisesti vähäisempiin poissaoloihin ja korkeampaan työtyytyväisyyteen. Eräässä tutkimuksessa puun käyttö alensi verenpainetta ja sai sydämen sykkeen alenemaan, koska työntekijät kokivat ympäristönsä miellyttäväksi ja tunsivat olevansa yhteydessä luontoon. Työntekijät raportoivat myös paremmasta keskittymiskyvystä, olevansa optimistisempia, vähäisemmästä stressistä sekä suuremmasta tuottavuudesta, kun heidän toimistossaan oli käytetty näkyvää puuta.2

Terveydenhuollossa puun käytöllä on palauttavia ominaisuuksia, jotka edesauttavat potilaiden toipumista. Materiaalina puu lisää myös viihtyisyyttä ilmapiiriin. Koulujen luokkahuoneissa, joissa käytetään puuta, oppilaat kokevat vähemmän stressiä ja saavuttavat parempia oppimistuloksia. Koska oppilaat ovat puumateriaalin kautta kosketuksissa luontoon joka päivä, se auttaa myös lisäämään tunneälyä ja ympäristökansalaisuutta.3

Puiset ratkaisut tarjoavat myös esteettisiä, rakenteellisia ja ympäristöllisiä etuja. Paljas puupinta antaa luonnollista lämpöä ja tasapainottaa sisätilojen kosteutta.2 Yhdysvaltain ympäristönsuojeluvirasto havaitsi, että kovapuulattiat parantavat sisäilman laatua sekä estävät pölyn, homeen ja allergeenien kerääntymisen verrattuna muihin lattiavaihtoehtoihin, kuten mattoihin.

Luonnollisten elementtien ja akustiikkaratkaisun yhdistelmä: Rockfon® Lamella

Yhdistä puun kauneus Rockfonin kivivillasta valmistettuihin ääntä vaimentaviin paneeleihin ja luo Rockfon Lamellan avulla luonnon inspiroimia rauhallisia sisätiloja. Rockfon Lamella antaa täydellisen vapauden suunnitteluun, sillä vakiomuotoisessa seinäjärjestelmässä on yli 650 000 yhdistelymahdollisuutta. Ratkaisu on täydellinen niin hiljaisille alueille, lukusaleihin tai kuin keskustelunurkkauksiinkin. Lamella tuo luonnollista tunnelmaa moderneihin ja joustaviin tiloihin.

"Rockfon Lamella antaa arkkitehdeille ja sisustussuunnittelijoille mahdollisuuden määrittää mittatilaustyönä valmistettuja suunnitelmia; hyvin pienissä erissä aikataulussa ja budjetissa pysyen. Tähän asti uniikkien tuotteiden luominen suhteellisen pienille määrille on ollut mahdotonta ja on pakottanut määritykset samoihin standardoituihin paneeleihin, joita käytetään kaikkialla asuntomarkkinoilla. Tämä on tarkoittanut myös MDF:n ja polyesterin kaltaisten huonolaatuisempien materiaalien käyttöä ilman mitään vapautta suunnitteluun. Rockfon Lamella muuttaa kaiken – ensimmäistä kertaa pystyt laatimaan ainutlaatuisia visuaalisia rytmejä erilaisiin tiloihin ja projekteihin valmiilla toimitusratkaisulla”, kertoo Rockfonin tuotepäällikkö Edward Blake.

Lue lisää Rockfon Lamellasta