Kelluvatko, hukkuvatko vai roiskuvatko uimahallien ja kylpylöiden äänet?

14. toukokuuta 2020

Uimahalleissa ja kylpylöissä äänitaso nousee helposti hyvin korkeaksi, sillä ääni kaikuu seinien, katon ja lattioiden kovista pinnoista ja sitten leviää vettä pitkin. Uima-altaita käytetään eri tarkoituksiin koulutuksesta virkistäytymiseen. Uima-allasalueiden akustiikka vaikuttaa kokemukseemme, sillä äänet voivat joko luoda rauhallista tunnelmaa tai aiheuttaa kaaosta.

Kids playing in swimming pool area with perfect acoustics

Jokapäiväinen elämä voi olla vaativaa, ja joskus haluammekin rentoutua vapaa-ajan tiloissa, kuten kylpylöissä ja uima-halleissa. Uima-altaat ovat suosittuja, koska ne tarjoavat sekä fyysistä stimulaatiota että henkistä rauhaa. Monet asiat kuitenkin tekevät altaista meluisia: leikkivät lapset, uima-altaaseen sukeltavat ihmiset, ilon kiljahdukset, hengenpelastajien pillit ym. Uima-allasalueiden huono akustiikka vain lisää häiriötä ja voi helposti pilata monien nautinnon.

Optimaalisen uima-allasympäristön suunnittelussa on erittäin tärkeää ottaa huomioon kaikki aktiviteetit, joita tällä alueella voi tapahtua: uimakoulut, lasten leikit, vesijumppa, urheilu- ja hyvinvointitoiminta, vauvauinti jne. Nämä aktiviteetit aiheuttavat haasteita akustiikan optimoimiselle uima-allasalueella, jossa melu aiheuttaa epämukavuutta, vähentää turvallisuutta ja jopa lisää pysyvän kuulonaleneman riskiä. Katsotaanpa seuraavaksi, miten se voidaan välttää.

Äänieristys on avainasemassa

Uima-altaassa melutaso riippuu äänilähteistä, eristyksestä ja vaimennuksesta. Terveyden ja hyvinvoinnin kannalta on tärkeää ylläpitää näiden parametrien optimaalinen tasapaino. Kun uima-altaan seinien ja kattojen akustiset ominaisuudet optimoidaan, se lisää automaattisesti kävijämääriä ja parantaa henkilöstön tyytyväisyyttä. Siksi on tärkeää suunnitella uima-allasalue, joka luo vapauden, terveyden ja onnellisuuden tunnetta. Nyt alkaa kuulostamaan oikealta, eikö vain?

Älä anna apua huutavan hukkua

Vaikka uima-allas onkin paikka pitää hauskaa, vakava onnettomuus voi tapahtua koska tahansa. Siksi valmentajien ja hengenpelastajien on ehdottomasti pystyttävä erottamaan, mikä ääni voi olla avunpyyntö. Jatkuva korkea melutaso voi johtaa huonoon puheen selkeyteen. Kovat kaakeloidut pinnat tarjoavat minimaalisen melunvaimennuksen uima-altaalle ja aiheuttavat äänen pomppimisen altaan ympärillä. Koska turvallisuus, ohjeet ja hauskuus ovat kaikki tärkeitä, akustiikan priorisointi uimahalleissa on välttämätöntä.

Ääniaalloista äänimaisemiin

Uima-altaat ovat kosteita alueita, joissa on korkea lämpötila ja klooria. On tärkeää, että rakennusmateriaalit ja sisätilojen akustiikka pystyvät kestämään tilan kosteustasoa. Tuotteilla, jotka kestävät korkeita lämpötiloja sekä ovat korroosionkestäviä ja antibakteerisia, on valtava ero. Melunvaimentimia käytetään usein rakennusten ääniympäristön parantamiseen, mutta uima-altaiden ilmastosta johtuen se ei ole aina yksinkertaista.

Muistilista täydellisen akustisen ympäristön luomiseksi uima-allasalueelle

  1. Pienennä äänenvoimakkuutta valitsemalla seinästä-seinään ääntä vaimentava alakatto ja yhdistä se seinävaimentimien kanssa aina kun mahdollista
  2. Vesi, lämpötila ja kosteuden kestävyys ovat kaikki avainasemassa. Varmista, että käytät ratkaisuja, joihin vesiroiskeet, korkea kosteus ja lämpötilat eivät vaikuta
  3. Asenna aina korroosionkestävät asennusratkaisut
  4. Jos uima-allasaluetta käytetään urheilutoimintaan ja pallopeleihin, valitse iskunkestävät akustiset ratkaisut
  5. Luo turvallinen ja hygieeninen ympäristö käyttämällä antibakteerisia ratkaisuja, joita kloori ei vahingoita
  6. Uima-allasalueen viimeistelystä ja tunnelmasta riippuen saattaa olla hyvä valita akustinen ratkaisu, joka lisää valon heijastumista ja luo näin valoisan sisätilan

Seuraavaksi esittelemme kaksi uima-allasaluetta, joissa yllä olevat parametrit täyttyvät. Rakennamme uima-allasalueita, joilla ihmiset voivat levätä, leikkiä ja nauttia elämästä.

 

Le Cap, Sartrouville - kelluu ylpeänä

Le Cap, Sartrouviile, uimakeskus Ranskassa, on yksi Rockfonin suurista ylpeyden aiheista. Biomimetiikan innoittamana arkkitehtuuri käyttää luonnonmateriaaleja, kiveä ja lasia. Näiden materiaalien jälkikaiunnan estämiseksi käytetään luonnollisesti kaarevia muotoja ja huokoisia materiaaleja heikentämään ympäristön ääniä. Uima-allasalueen akustiikka on suunniteltu pitäen mielessä yleinen tunnelma ja tyyli. Se heijastaa hiljaisuutta hajottamalla melua Rockfonin 600X600 -akustiikkalevyjen ansiosta.

Esillä olevat tuotteet: : Rockfon® Tropic™, A, 600 X 600

 

Le Cap swimming pool fitness centre, Rockfon Color-all Charcoal, Ekla A-edge E-edge, leisure
Olemme luoneet kolmionmuotoisia saarekkeita - kuten origameja, koska äänet tarttuvat niiden kulmiin ja ne auttavat pysäyttämään kaiunnan.

Jean-Michel Ruols

Arkkitehti

Arts et Vie - kauneutta ja kuplia

Arts et Vie on upea lomakeskus Ranskassa, jossa on yksi sisäuima-allas ja kolme ulkouima-allasta. Rockfon- tuotteilla oli ratkaiseva rooli sen rakentamisessa; suunnittelusta ja toiminnoista uima-allasalueen akustiikkaan ja estetiikkaan. Se oli ensimmäinen kerta, kun tätä erinomaista, innovatiivista Rockfon Sonar -alakattolevyillä luotua alakattorakennetta käytettiin. Se ei pelkästään houkuttele perheitä uima-altaalle, vaan sen synnyttämä hiljaisuus ja rauha tarkoittaa, että nämä perheet haluavat jatkossa viettää siellä enemmän aikaa.

Esillä olevat tuotteet: Rockfon Sonar, B, 600 X 600 

Centre de loisir Arts et Vie Plozevet, France, SONAR X-edge, B-edge, Chicago Metallic T24 Hook D850 ECR class D , 600 x 600, White, Philippe Gauthier, Arts et Vie, UBERAUM & Philippe Gauthier Architect
Vierailijat antavat todella hyvää palautetta uima-allasalueesta,
koska vaikka siellä on lapsia, niin ei resonanssia

Vincent Berthy

RAKENNUKSEN OMISTAJA