Mitä melusaaste on, ja kuinka sitä vähennetään?

7. tammikuuta 2020

2020 on äänen vuosi. Äänellä on suuri merkitys elämänlaadulle. Melusaasteen määrä kasvaa, koska kaupungeissa asutaan yhä tiiviimmin.

enemmän melusaastetta suurkaupungeissa

Eläminen meluisissa kaupungeissa  

Aloitetaanpa haasteesta, sen muodostumisesta ja vaikutuksista. Suurkaupungissa altistuu säännöllisesti äänille, joiden voimakkuus ylittää 80 dB. Mumbaissa ja Lontoossa äänenvoimakkuus voi olla päiväsaikaan keskimäärin 105 dB. Tokiossa ja Chicago 95 dB:n taso saavutetaan helposti.  E U-maiden asukkaiden keskuudessa tehdyn tutkimuksen mukaan 80% vastaajista (noin 400 miljoonaa ihmistä) on sitä mieltä, että melu vaikuttaa heidän terveyteensä jossain määrin tai voimakkaasti (WHO 2018). Julkinen ja muu liikenne, työpaikat, koneet, kovaääninen musiikki ja elektroniset laitteet voivat vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin suuresti.

Melusaaste aiheuttaa useita terveysongelmia, kuten stressiä, ahdistusta ja kuulonalenemaa. Stressi saattaa nostaa verenpainetta, joka saattaa kasvattaa sydänsairauden riskiä. Eläminen meluisessa kaupungissa voi vaikuttaa sosiaaliseen käyttäytymiseemme aiheuttaen eristäytymistä ja vihan tai turhautumisen kaltaisia negatiivisia tunteita. Siksi melun vaikutuksista pitää olla tietoinen ja vaimentaa ääntä varotoimena.

Kun ääni muuttuu meluksi

Melusaasteelta suojautuminen edellyttää, että tiedetään, millaiset äänitasot voivat vahingoittaa terveyttä ja haitata keskittymiskykyä. Desibelitasojen lisäksi on otettava huomioon melun kesto ja kuinka usein sille altistutaan. Vaikka ääntä ei alun perin koettaisi liian voimakkaaksi, se saattaa jonkin aikaa kestettyään vaikuttaa henkiseen ja fyysiseen terveyteen.

Millaiset desibelitasot ovat vaarallisia arjessa? Tutkimustulosten mukaan 80 dB ylittävä melu saa aikaan aggressiivista käyttäytymistä. 140 dB aiheuttaa fyysistä kipua. Ambulanssin sireenin voimakkuus on 120 dB. Leluilmapallon räjäyttäminen saa aikaan 154 dB. Herätyskello, kaupunkiliikenne ja jopa hiustenkuivaaja aiheuttavat keskimäärin 90 dB:n äänenvoimakkuuden.

1/1

Miten melusaastetta vähennetään?

Joskus kaikkia melusaasteen lähteitä ei voida poistaa. Siksi äänieristyksen tai absorption kaltaiset akustiikkaratkaisut ovat paras tapa vähentää epätoivottuja ääniä ja saada ne hallintaan. Työterveys- ja turvallisuusviranomaiset suosittelevat ottamaan melun vähentämisen huomioon rakennuksia suunniteltaessa ja sijoittamaan meluisat koneet tiettyjen alueiden ulkopuolelle. Kun rakennusten alakatot äänieristetään esimerkiksi Rockfonin akustiikkaratkaisujen avulla, äänitasoa voidaan laskea huomattavasti. Tällöin

  • ihmiset voivat paremmin
  • työn tuottavuus paranee
  • kouluissa saavutetaan paremmat oppistulokset
  • toipuminen sairaaloissa nopeutuu.

Me Rockfonilla olemme sitä mieltä, että hyvä akustiikka, kestävä kehitys ja ainutlaatuinen suunnittelu liittyvät toisiinsa. Kun melusaastetta vähennetään, saavutetaan hyvinvointia useilla tasoilla. Akustiikkaratkaisujemme laadukkaat materiaalit ja tiimimme osaaminen varmistavat ihmisille mukavan ympäristön, jossa voidaan luoda, keskittyä, levätä, parantua ja kukoistaa.

Lähde: PUBLIC SILENCE, Architecten Van Mourik 

 

Asiaan liittyvä sisältö