Terveys ja hyvinvointi - puhutaanpa siitä enemmän

9. lokakuuta 2020

Mitä on hyvinvointi? Täältä saat vastauksia sekä tärkeitä vinkkejä päivittäisen elämän ja työhyvinvoinnin parantamiseksi. Psst. Hyvä unirutiini on osana '5 tapaa parantaa hyvinvointia' -listaa!

woman smiling in front of the camera

Whoa! I feel good!

Monet suositut laulut kuvaavat täydellisesti, mitä hyvä tunne tarkoittaa. Taiteessa sen voi helposti ilmaista käyttämällä värejä, kuvia, muotoja ja materiaaleja, mutta joskus hyvinvoinnin tunnetta voi olla vaikeaa selittää sanoin.

Mukavuuden kuvaaminen riippuu henkilökohtaisesta näkökulmastamme, koska se voi olla täysin erilainen ihmisestä riippuen. Jotkut tosiasiat hyvinvoinnista antavat kuitenkin suuntaa ja voivat auttaa meitä määrittelemään sen.

Ajatellen fyysistä tilaa voimme sanoa, että rakennus, jossa on hyvä valaistus, ilmanvaihto ja biofiiliset suunnitteluelementit kohdillaan edustaa ajatusta hyvinvoinnista. Toinen esimerkki voisi olla koulu, jossa luovat tilat ja hyvä akustiikka parantavat opiskelijoiden oppimista. Entä sitten työpaikat? Työskentely kauniissa toimistossa, jossa on mukavat huonekalut ja häiriöttömät tilat voi olla hyvin tärkeää tuottavan työympäristön luomisessa, eikö? Kaikki nämä esimerkit osoittavat, kuinka henkilökohtainen hyvinvointi on syvästi yhteydessä sosiaaliseen elämäämme ja asioille joille altistumme. Hyvinvointi ja mukavuuden tunne ovat monen asian summa alkaen ympäristöstä ja yhteydestä, jonka rakennamme elämässämme.

Hyvinvointi heijastuu sekä henkisesti että fyysisesti

WHO määrittelee hyvinvoinnin "täydellisen fyysisen-, henkisen- ja sosiaalisen hyvinvoinnin tilaksi, eikä pelkästään sairauden tai heikkouden puuttumiseksi". Hyvinvointi on itse asiassa terveenä olemisen ja terveyden tunteen välimaastossa. Hyvinvoinnin kuvauksen tarkentamiseen liittyy usein toinenkin termi: mukavuus.

’Mukavuus’ tarkoittaa alkuperäisesti latinaksi ’suuresti vahvistumista’, mutta substantiivina se kuvastaa rentoutumisen ja tyydytyksen välittämistä. Siksi on tärkeää ymmärtää, kuinka terveys yhdessä hyvinvoinnin kanssa voi ohjata meitä löytämään oikean tasapainon ja saavuttamaan mukavuuden. Kun pystyt määrittelemään hyvinvoinnin, olet jo aloittanut yhden ensimmäisistä vaiheista suojellaksesi sekä vaaliaksesi mukavuutta omassa elämässäsi.

5 tapaa parantaa hyvinvointia

Huolimatta ajatuksesta, että hyvinvointi edustaa henkilökohtaista tilaa, on hyödyllistä tunnistaa yleisiä tapoja ja elementtejä mukavuuden saavuttamiseksi. Hyvinvointi ei nimittäin ole pelkästään henkilökohtainen tila, vaan sillä on myös tärkeä rooli myös sosiaalisessa elämässä sekä työelämässä.

Tässä on muutama vinkki päivittäisen hyvinvoinnin lisäämiseksi:

  1. Pidä taukoja  Sinun tulisi hyväksyä tuntemuksesi ja ennen kaikkea sinun tulisi kuunnella kehoasi. Kun sinulla on liikaa tekemistä ja to-do-listat kasvavat liian pitkiksi, pidä tauko. Viisi minuuttia, kymmenen minuuttia tai jopa enemmän. Tee jotain, joka saa ajatuksesi muualle ja virkistä mielesi, ennen kuin palaat työtehtäviesi pariin. Oikeanlainen stressin käsitteleminen on avain hyvinvoinnin säilyttämiseen.
  2. Jatka oppimista   Sokrateen kuuluisa lainaus kuuluu: ”Tiedän, että en tiedä”. Tämä tiivistää ajatuksen jatkuvasta oppimisesta. Ole avoin ja utelias kokeilemaan uusia asioita, kuten esimerkiksi luovia toimintoja uusien taitojen kehittämiseksi ja etsimään uusia ajattelemisen aiheita. Hyvinvointiin voi liittyä jonkun odottamattoman tai erilaisen asian oppiminen. Se voi olla erinomainen tapa saada mielelle tauko ja innostua jostain uudesta.
  3. Vietä aikaa enemmän kasvokkain   Digitaalinen aikakausi tarjoaa meille erilaisia ​​tapoja olla yhteydessä muihin, mutta mikään ei ole parempaa kuin tavata sinulle tärkeitä ihmisiä kasvotusten sekä tutustua kollegoihisi ja naapureihisi paremmin. Vuorovaikutus muiden kanssa, nauraminen ja yhdessä ruokailu hyvässä seurassa on parhaita asioita, mitä voit itsellesi suoda. Ystäväpiirin laajentaminen voi antaa myös enemmän uusia ideoita ja näkökulmia, eräänlaisen erilaisen ja ainutlaatuisen oppimisajan kommunikoinnin aikana. Mitä muuta?
  4. Liiku  Kyllä, kuten tiedämme, liikunta on olennainen osa terveellistä elämää. Aktiivinen elämä ja päivittäinen harjoittelu lisää verenkiertoa tehden meistä energisempiä sekä henkisesti vahvempia. Hyvinvointia lisää liikunta. Se voi olla vaikka käynti kuntosalilla, kävely koiran kanssa tai kotijooga. Kaikki aktiviteetit ovat hyviä, kun vain muistamme tehdä niistä rutiineja.
  5. Pidä kiinni nukkumisrutiinista  Olemme kaikki yhtä mieltä siitä, että nukkumisella on keskeinen merkitys hyvinvoinnissamme ja terveydentilassamme. Kuitenkin useiden älylaitteiden stimuloimina voimme pilata rutiinimme ja lyhentää nukkumisaikaamme. Unettomuus voi johtua myös päivittäisten pahojen tapojemme seurauksena. Siksi mukavuus ja hyvinvointi liittyvät nukkumisrutiiniin merkittävästi. Lisäksi nukkumisaikaa tulisi tarkastella myös laadun näkökulmasta, esimerkiksi kuinka voimme nukkua hyvin ikävien äänien ympäröimänä?

Tadaa! Nyt sinulla on hyvä lista vinkkejä kasassa löytääksesi tasapainosi ja ollaksesi tuottavampi ja rentoutuneempi.

1/1

Entä työhyvinvointi?

Nyt tiedämme kuinka saavuttaa henkilökohtainen hyvinvointi noudattamalla päivittäisiä hyviä tapoja, mutta meidän tulisi myös miettiä kuinka voimme parantaa työelämän hyvinvointia. Koska vietämme lähes 70% päivästä toimistoissa tai muissa työpaikoissa, kuten sairaaloissa, kaupoissa, ravintoloissa, tehtaissa tai kouluissa, on tärkeää keskittyä työhyvinvointiin ja sen lisäämiseen. Työskentely terveellisessä ympäristössä heijastaa turvallisuuden tuntua erityisesti fyysisen työn, työpaikkakulttuurin, työntekijöiden osallistumisen ja oppimisen suhteen.

Työnantajan on tärkeää ymmärtää, kuinka työhyvinvointi ja tuottavuus ovat sidoksissa. Mukavuuden tarjoaminen sekä positiivisen työympäristön luominen on avain menestykseen kaikenkokoisissa yrityksissä. Työtilan tulisi edistää työntekijöiden välistä yhteistyötä ja tarjota paikka, jossa vuorovaikutus on tehokkain tapa saavuttaa yhteiset tavoitteet sekä kehittää uusia taitoja ja tietoja. Lisäksi terveellinen työpaikka perustuu monimuotoisuuteen ja kestävyyteen.

Ahaa! Näin voit parantaa työhyvinvointiasi!

Työhyvinvoinnin parantaminen voi alkaa tarkastelemalla itse työtilaa. Onko toimistossa riittävä ilmanvaihto? Voidaanko sisätilojen laatua parantaa? Kuinka usein työntekijöiden huomio häiriintyy ja miksi? Yleisimmin melua pidetään tuottavuuden heikkenemisen ja keskittymisongelmien suurimpana aiheuttajana työpaikoilla. Keskittyminen avotoimistossa puhelujen, ihmisten puheensorinan tai ulkopuolelta tulevien äänien kanssa voi olla vaikeaa. Melulle altistuminen kokopäivätyössä voi johtaa korkeaan stressiin, päänsärkyyn ja siten vaikuttaa uneen ja hyvinvointiin. On keskeistä ottaa hyvä akustiikka huomioon työtiloja suunniteltaessa, jotta varmistetaan terveellinen sisäympäristö, jossa ei-toivotut äänet eivät keskeytä työtämme jatkuvasti.

Toimistotyössä on tärkeää ottaa huomioon myös valo. Näyttöjen tuijottaminen on silmiemme uuvuttavaa, ja siksi luonnollisen valon optimaalinen käyttö sisätiloissa on välttämätöntä mukavuuden kannalta. Meluongelma voidaan ratkaista asentamalla alakatto, jolla saadaan asianmukainen akustiikka ja äänenvaimennus. Akustiikkaratkaisu, jolla optimoidaan sekä akustiikka että valon heijastuminen on paras ratkaisu toimistotiloihin, kouluihin ja sairaaloihin.

Kattosuunnittelu vaikuttaa työntekijöiden hyvinvointiin

Täältä löydät lisää tietoa akustisista alakattoratkaisuistamme ja siitä, miten ne voivat parantaa hyvinvointia sekä tuottavuutta upeiden äänenvaimennusmateriaalien ja valonheijastuksen ansiosta.

Meiltä löytyy kattava valikoima moderneja akustisia ratkaisuja, jotka auttavat toimistoja kuulostamaan yhtä hyvältä kuin miltä ne näyttävät. Työntekijät voivat innovoida, keskittyä ja tehdä yhteistyötä, koska Rockfon-tuotteet samalla vaimentavat kaikenlaisia häiriötekijöitä.

Alakatoissa ja seinäratkaisuissa ei ole pelkästään korkeat melunvaimennusarvot, vaan ne kestävät myös hometta, bakteereja sekä ovat helposti puhdistettavia. Niitä on saatavana useissa eri väreissä – rauhallisissa, inspiroivissa ja energisissä. Ratkaisut heijastavat päivänvaloa visuaalisen mukavuuden ja hyvinvoinnin takaamiseksi. Rockfonin tuotteet hankitaan ja valmistetaan niin, että huomioimme kestävän kehityksen, joten valitessasi Rockfonin teet vastuullisen valinnan planeetalle ja työpaikallesi.

Sounds beautiful.