Miten oikeanlainen alakatto täydentää sisustusta?

27. marraskuuta 2020

Tilan sisäpuoli muodostaa ensivaikutelman rakennuksesta, joten sen on saatava aikaan huomiota herättävä elämys. Kuitenkin myös mukavuus ja hyvinvointi täytyy ottaa huomioon rakennusten sisustuksessa, joten tarvitaan taiteiden ja tieteiden herkkää tasapainoa.

Origamihenkinen akustinen alakatto Llaut Palace Hotelissa

Inspiraatiota muinaisesta Egyptistä

Sisustussuunnittelu on ammattina yli 100-vuotias. Sisustamisen juuret ulottuvat muinaiseen Egyptiin.
He koristelivat savimajansa eläinten nahoilla, yksinkertaisilla tekstiileillä, graafisilla henkilöiden elämää ja henkisyyttä kuvavilla muraaleilla, veistoksilla ja maalatuilla uurnilla. Eri puolilla muinaista Egyptiä "sielujen talot", joissa oli ilmanvaihto, portiikkeja, pylväitä, auloja, ikkunoita ja ovia, jättivät jälkipolville viestejä Egyptin dynastioiden sisustussuunnittelusta.

Roomalainen ja kreikkalainen sivilisaatio seurasi egyptiläistä sisustussuunnittelua. Koristeleminen oli osa näyttämisen halua ja kansalaisylpeyttä. Silloin keksittiin kupolikattoiset julkiset rakennukset. Kreikkalaiset kehittivät muotoilua. He toivat sisätiloihin puisia huonekaluja, joissa oli taidokkaita norsunluu- ja hopeakoristeita. Roomalaiset puolestaan halusivat koteihinsa kauneutta ja mukavuutta. Nämä kaksi suuntausta heijastavat vaurautta sekä yhteiskunnallista ja poliittista asemaa.

Puupaneeleista hyvinvointiin ja toimivuuteen

Kun Euroopassa keskiajalla sodittiin, muotiin tuli täsmällisyys.
Pimeällä keskiajalla suosittiin puupaneeleita, pelkistettyä ja käytännöllistä sisustamista sekä kivilaattalattioita. Sisustus oli hillittyä, koska käytettävissä ei ollut värejä ja käytettävissä oli lähinnä kiveä.
Ranskan renessanssin myötä inspiraatiota haluttiin luovuuden pohjalta. Silloiset arkkitehdit alkoivat luoda koristeltuja koteja ja tiloja, joissa oli marmoriset lattiat, koristeellisia puutöitä ja hienoimmista materiaaleista valmistettuja huonekaluja.

Tämän jälkeen muotiin tuli italialainen barokki. 1700-luvulla sisustuksessa keskityttiin rokokoo-tyyliin, joka sai vaikutteita aasialaisesta keramiikasta, kukkakuvioista ja eksoottisista yksityiskohdista.

1900-luvulla keskeiseksi nousi toiminnallisuus. Uunien, pesukoneiden ja televisioiden kaltaisten kodinkoneiden nopea yleistyminen aiheutti uudenlaisen haasteen, koska tiloja ei voitu enää suunnitella pelkästään esteettisiksi.
1930-luvulta nykyaikaan sisustamista on hallinnut pehmeämpi esikaupunkilainen modernismi, jossa sisustukseen yhdistetään värejä sekä luonnollisia ja rustiikkisia elementtejä.  Valaistus täytyy pitää pelkistettynä, jotta se tukee kotien toiminnallisuutta.

Sisustussuunnittelu perustui rakennusten arkkitehtuurin koordinoimiseen asukkaiden ottamiseksi huomioon. Yhteiskunnan keskiluokkaistuessa haluttiin sisustaa. Teollinen vallankumous merkitsi ihmisille mullistusta. Silloin rakennuksia ja muita arkkitehtuurikohteita suunniteltiin tilan parempaa käyttöä varten. Pyrkimys hyödyntää tilaa parhaalla mahdollisella tavalla sekä keskittyminen hyvinvointiin ja toimivuuteen vievät edelleenkin kehitystä ja suuntauksia eteenpäin. 

Tekniikan arkipäiväistyminen on laajentanut sisustamisen vapauksia. Pinterestin ja Instagramin kaltaiset verkkopalvelut sekä lisätyn todellisuuden sovellukset vaikuttavat merkittävästi toimialaan ja sen asiakkaisiin. Siksi halutaan enemmän avoimuutta. Korkeatasoinen sisustussuunnittelu halutaan kaikkien ja jokaisen toimialan ulottuville.[1]

1/1

Sovitaanpa, mitä korkealaatuinen sisustussuunnittelu tarkoittaa.

Ylellisen sisustuksen suunnitteleminen perustuu omiin mieltymyksiin ja käsityksiin siitä, mitä sisätilan pitää täyttää. Kaikissa laadukkaissa sisustusratkaisuissa kuitenkin keskitytään mukavuutta, laadukkuutta, yksityiskohtia ja hienostuneisuutta korostaviin elementteihin, jotta saadaan aikaan vau-elämyksiä. Nykyään ylellisyydessä ei ole kyse vauraudesta, vaan pikemminkin mielentilasta: parhaan mahdollisen elämän elämisestä. Tyylitajulla on merkitystä!

Sisustussuunnittelussa on kyse tilan sisustamisen parantamisesta taiteen ja tieteen keinoin, jotta siitä saadaan esteettisesti miellyttävämpi.

Ylellisyys on muotisana, kuten onni, kauneus, tyyli tai mukavuus. Siksi korkealuokkaisen sisustuksen on oltava hyvin toteutettu ja korostettava laatua, jotta saadaan aikaan vaikutelma paremmasta elämänlaadusta.

Miten alakatto voi parantaa sisustuksen laatua?

Alakatto sanana tuo mieleen tulee lähinnä valkoisen, tasaisen ja samalla mielenkiinnottoman pinnan. Alakattoa ei yleensä pidetä sisustuksen osana.

Yleensä alakatot suunnitellaan viimeisinä. Siksi niistä tulee yleensä valkoisia, jotta ne eivät häiritse suunnittelua. Entä jos kerromme sinulle, että akustisen alakaton avulla tilalle voidaan antaa ainutlaatuinen luonne, jota ei voi saada aikaan minkään taide-esineen tai huonekalujen avulla?

Alakatto on sisäpinnan yläpuolelle jäävä katto, joten sitä voidaan pitää yhtenä koristelemista odottavista seinistä. Se peittää huoneen yläosan, joten sen avulla voidaan muuttaa tilan mittoja.

Upean alakaton tulee vetää katseita puoleensa ja täydentää muuta sisustusta. Nykyiset modernit katot voivat tehdä paljon muutakin kuin vain tarjota pelkän valkoisen pinnan. Alakatto ei rajoita, koska kaikki mahdolliset suunnitteluvisiot voidaan toteuttaa. Arkkitehdit voivat leikitellä muotojen ja toimintojen avulla löytääkseen oikean ratkaisun rakennuksen täydentämiseksi.

Nykyään keskitytään hyvinvointiin, mukavuuteen ja kestävään kehitykseen. Oikea alakattoratkaisu voi olla energiatehokas ja saada päivänvalon heijastumaan pidemmälle rakennukseen, jotta se muuttaa huoneen aiheuttamaa vaikutelmaa. Sisätilojen mukavuutta ja käytettävyyttä voidaan parantaa päivänvalon avulla. 

Vaikka suunnittelija ottaa huomioon valon, muodon ja pinnan, ääneen ei kiinnitetä huomiota. Akustisia tuotteita pidetään kuitenkin sisätilojen suunnittelun painopisteenä. Melun vähentäminen näyttää nousevan tärkeäksi toimistoissa, ravintoloissa, kouluissa ja terveydenhuollossa.

Jos valitset oikean akustisen kattoratkaisun, sisäilmasto on parempi, ääni hallitaan tehokkaammin, puhe kuuluu selkeämpänä parempi ja äänen vaimennetaan tehokkaasti, joten häiriöitä ei esiinny. Lisäksi tämä täydentää sisustussuunnittelun visiota.

Kun tila sisustetaan, arkkitehti ja suunnittelija miettivät kaikki yksityiskohdat seinien väreistä siihen, millaisia tuntemuksia huone saa aikaan ja miten se koetaan, kun siihen astutaan. Miksi et siis valitsisi kokonaisuuden yhteen kietovaa alakattoa?[2]  

Tilan tuntumaan voi vaikuttaa käyttämällä alakattoa design-elementtinä.

Deb Barnes

DIRECTOR OF INTERIOR DESIGN WITH HGA ARCHITECTS AND ENGINEERS

Kymmenen vinkkiä huipputason sisustuksen saamiseen aikaan

  1. Määrittele sisustustyyli, joka vastaa rakennusta.
  2. Selvitä, mikä inspiroi sinua ja miten se voi vahvistaa brändiäsi.
  3. Suunnittele oma tilasi strategisesti sen mukaan, kuinka asiakkaat mieltävät rakennuksen.
  4. Lisää loisteliaita yksityiskohtia.
  5. Suunnittele loputon ratkaisu kerrostamalla.
  6. Tutustu ympäristöä täydentäviin väreihin ja tehosteisiin.
  7. Valaistus määrittää tunnelman ja toimii lavasteena.
  8. Älä pelkää suurta kokoa – laadi julistus.
  9. Voit luoda dramaattisen vaikutelman tai vau-ilmiön ikkunoilla.
  10. Luo kotoinen tunnelma.

Anna Rockfonin akustisten alakattoratkaisujen tuoda sisustussuunnitteluun vau-ilmiö.

Vietämme yhä enemmän aikaa sisätiloissa, joten sisäilmasto vaikuttaa elämäämme. Ikävä tosiasia on kuitenkin se, että useimmissa huoneissa jälkikaiunta-aika on pitkä ja äänet hallitaan huonosti. Ääni ikään kuin jää pyörimään huonetilaan pitkäksi ajaksi sen tuottamisen jälkeen. Siksi alakaton laatu täytyy ottaa huomioon. Sen avulla ympäristöstä voidaan tehdä terveellisempi, tehostaa äänenvaimennusta ja tuoda yksityisyyttä toimistoihin, oppimistiloihin ja ravintoloihin.

Tyyliä, mukavuutta ja ensiluokkaisia ratkaisuja yhdistelemällä voidaan luoda elegantteja tiloja. Rockfon mahdollistaa valitsemisen useiden suunnittelun uudelle tasolle nostavien akustisten alakattojen joukosta.

Tarjoamme akustisia kivivillasta valmistettuja alakatto- ja seinäratkaisuja, listajärjestelmiä, kattavaa alakatto-, melunvaimennin-. seinäpaneeli- ja saarekevalikoimaa, jotta voit valita suunnittelusi edellyttämät muodot.

Rockfonin akustiset alakatot auttavat saamaan aikaan kestävän kehityksen vaatimukset täyttäviä ja kauniita tiloja, jotka suojaavat ihmisiä melulta ja tulen leviämiseltä sekä parantavat hyvinvointia ja mukavuutta. 

Kuulostaa upealta