Kirjastoon rauhallinen äänimaailma ja yhtenäinen akustinen pinta

Kirkkonummen uudesta kirjastotalo Fyyristä haluttiin tehdä kuntalaisille viihtyisä ja akustiikaltaan miellyttävä olohuone. Akustiikkaratkaisun oli oltava sekä kaunis että tehokas.

Modernissa kirjastossa on monenlaisia tiloja, joihin mahtuu myös ääntä. On kuitenkin tärkeää, että akustiikkaratkaisu vaimentaa ääntä tiloissa, joita on suunniteltu hiljaisiksi.

Kirkkonummen uusi kirjastotalo Fyyri avattiin yleisölle lokakuussa 2020. Projektin urakoitsija, Sisärakennustekniikka SRT Oy:n toimitusjohtaja Niko Oinonen kertoo kirjaston olleen äärettömän mielenkiintoinen ja monipuolinen projekti, jossa laatutasosta ei tingitty.

Kirkkonummen kirjastossa haettiin samantyylistä ratkaisua kuin Helsingin keskustakirjasto Oodissa. Tavoitteena oli tehdä käyttäjäystävälliset tilat, jonne ihmiset haluaisivat aidosti tulla viettämään aikaa.

Kirkkonummelaisille luotiin kohtaamispaikka, jonka eteen nähtiin vaivaa. Kirjastossa on muun muassa soittohuone, studio ja kokoontumistiloja. Siitä huomaa, että kirjastokulttuuri on muuttumassa, Oinonen toteaa.

Yhtenäinen pinta toi kirjastoympäristöön levollisuutta

Ilman akustointia pienikin kolahdus voi lähteä häiritsevästi kaikumaan. Kirjaston akustiikkaratkaisun piti olla paitsi tehokas myös miellyttää kuntalaisten silmää. Tärkeää suunnittelussa oli hyvät akustiset ominaisuudet, erikoismitoitus ja tuotteen soveltuvuus kirjastoympäristöön.

Rockfon Monosta oli jo aiemmin hyviä kokemuksia Helsingin Oodissa. Akustoivaa pintaa tulikin runsaasti. Kirjastoon tehtiin sekä akustiset seinät ja akustiset alakatot. Akustiset paneelit mitoitettiin kohteen vaatimusten mukaan. Näin saatiin aikaiseksi riittävä äänenvaimennus, jotta kaiku ja melu eivät pääse leviämään tiloissa.

Kirjastossa vieraillessa voi heti huomata rauhallisen ääniympäristön, ja yhtenäinen pinta luo arvokkaan tunnelman. Pinnoite teki myös mahdolliseksi sen, että tuote voitiin viimeistellä halutun väriseksi, Rockfonin avainasiakaspäällikkö Markus Salin taustoittaa.

Seinien vaimentavan kivivillalevyn päälle tuli puurimaviimeistely. Persoonalliset valaisimet toivat kokonaisuuteen oman mausteensa. Akustiikkaratkaisu oli viety askelta pidemmälle. Tuotteet olivat laadukkaita, ja niiden käsittelyn ja asennuksen kanssa oli oltava tarkkana. Työ vaati korkeatasoisia tekijöitä, Niko Oinonen lisää.

Suunnittelussa yhdistelty rohkeasti eri materiaaleja

Kirjaston julkisivu hehkuu kuin kuparisina kalan suomuina. Ajan myötä kuparilevyt patinoituvat ja muuttavat väriään kohti vihreää.

Kirjasto on sisältä todella hieno ja ajatuksella tehty. Viimeistellyn näköinen, ministeritason tila. Täällä kyllä kelpaa viettää aikaa. Ja ulkoa se herättää takuulla huomiota.

Tekijän kannalta kohde oli mielenkiintoinen, koska suunnittelussa oli yhdistely taitavasti eri materiaaleja. Arkkitehti oli nähnyt vaivaa miettiessään, miten materiaalit toimivat yhdessä. On mukava päästä tekemään tämän kaltaisia haastavampia projekteja, kun lopputuloksestakin tulee näin hieno, Niko Oinonen kehaisee.

Kirkkonummen kirjastotalo Fyyri

Kirkkonummen kirjastotalo Fyyri
Kirkkotori 1,
02400 Kirkkonummi
Suomi

”Kun uutta kirjastoa alettiin suunnitella, akustiikka oli todella tärkeässä asemassa. Vanhassa kirjastossa kärsimme 30 vuotta siitä, että kaikki äänet kasvoivat. Se ei ollut arkkitehdin vika, vaan silloin akustiikkaratkaisut jouduttiin jättämään pois. Nyt oli tärkeää saada äänimaailma erilaiseksi, ja siinä onnistuttiin. Tämä ei ole enää vain kirjasto vaan myös nuorisotila ja asukaspuisto, eli talossa on paljon lapsia ja nuoria. Siitä huolimatta äänimaailma on kohtuullinen.”

Margareta Kull-Poutanen

Kirjastotoimenjohtaja Kirkkonummi

Kirkkonummen kirjastotalo Fyyri

Sijainti:Suomi
Arkkitehti:JKMM Arkkitehdit Oy
Valokuvaaja:Kalle Vuorinen
Tuotteet:Rockfon® Mono Acoustic
Reunamuodot:A, TE Elegant Render
Mitat:1200 x 600, 1800 x 1200

Aiheeseen liittyviä tapaustutkimuksia