Päijät-Hämeen keskussairaala on Suomen toiseksi suurin keskussairaala. Lahteen rakennettu uudisrakennus korvasi 1976 valmistuneen sairaalarakennuksen vanhoja osia.

Uuteen sairaalarakennukseen sijoittuvat suuri leikkaustoiminta-alue heräämöineen, synnytysten  ja naistentautien osasto, vastasyntyneen tehostetun hoidon yksikkö, synnytysosasto, kirurgisia vuodeosastoja, äitiys- ja naistentautien poliklinikka sekä välinehuolto ja äidinmaitokeskus. Tiloissa on myös avara pääaula ja kahviotilat. 

– Kohde oli meille tärkeä, koska puhuttiin todella isosta projektista, jossa halusimme olla mukana. Sairaalaprojektit ovat aina mielenkiintoisia, koska niissä on erilaisia ja vaativia tiloja alakattotuotteille. Se tekee projektista mielenkiintoisen, kertoo Rockfonin aluemyyntipäällikkö Tommi Loiri.

Sairaalan käytäville ja perustiloihin valittiin suositut Rockfon Sonar -akustiikkalevyt.

Tiloihin, jossa oli korkeat vaatimukset hygienialle, valittiin taas Rockfon Hygienic- ja Rockfon Hygienic Plus -akustiset alakattolevyt. Tällaisia tiloja ovat esimerkiksi synnytysosasto ja rakennuksen 12 leikkaussalia, joissa hyvällä akustiikalla on tärkeä rooli tilojen viihtyvyydessä niin potilaiden kuin työntekijöiden kannalta.

Rockfon Hygienic -tuotteet on projektin jälkeen korvannut uusi Rockfon CleanSpace -tuoteperhe.

Kiitosta miellyttävästä ja rauhallisesta ääniympäristöstä

Päijät-Hämeen hyvinvointialueen toimitilajohtaja Johanna Aitamurto kertoo saaneensa niin työntekijöiltä kuin asiakkailta positiivista palautetta rauhallisesta ääniympäristöstä:

– Uusissa tiloissa on erittäin hyvä akustiikka. Erityisesti pääaula-alue on koettu rauhalliseksi ja miellyttäväksi. Muissakin tiloissa äänieristys on koettu hyväksi niin asiakkaiden kuin työntekijöiden osalta.

Uudessa sairaalarakennuksessa on tiloja, jotka arkkitehtuuriltaan asettavat haasteita akustiikalle. Esimerkiksi tilojen kahvio levittäytyy vaikuttavasti kahden kerroksen korkeuteen, ja ilman toimivaa akustiikkaratkaisua kahvilassa ei nautittaisi rauhallisista kahvihetkistä päivän kiireisinä hetkinä.

Päijät-Hämeen keskussairaala

Keskussairaalankatu 7
15850 Lahti
Finland

Korkeassa kahviotilassakaan ei ääni kaiu. Tila koetaan miellyttävänä, kun siellä voi istua rauhassa, eikä ympärillä ole kolkkoa äänimaailmaa.

Johanna Aitamurto

Toimitilajohtaja, Päijät-Hämeen hyvinvointialue

Alakattourakoitsijalla oli selkeä näkemys Rockfonin tuotteiden käytöstä

Alakatoista vastanneen urakoitsijan Rakennus Kankaisen toimitusjohtaja Kari Kermisellä oli heti alusta lähtien vahva näkemys tiloissa käytettävistä akustiikkatuotteista. Tuttu valinta oli Rockfonin akustiikkatuotteet.

– Olemme jo ennestään asentaneet Rockfonin akustiikkaratkaisuja lukemattomiin eri kohteisin. Niin tuotteet kuin yritys ovat tulleet siinä tutuiksi, ja valittaessa tuotteita tulee tuntea molemmat. Päijät-Hämeen keskussairaalan projektissa olivat nytkin käytössä tutut tuotteet, joiden asennus oli tuttua. Myös yhteistyö Rockfonin henkilökunnan kanssa toimii hyvin, kertoo Kerminen.

Päijät-Hämeen keskussairaalan kohteessa valintaan vaikutti myös Rockfonin valmius toimittaa tuotteet heti. Lisäksi tuotteiden hinta oli kilpailukykyinen.

Kari Kerminen

Toimitusjohtaja, Rakennus Kankainen Oy

Päijät-Hämeen keskussairaalan laajennus ei ollut ensimmäinen sairaalakohde, jonne Rakennus Kankainen asensi Rockfonin akustisia alakattoja.

– Asensimme aiemmin Espoon sairaalaan yli 30.000 m2 Rockfonin alakattoja, joten yhteistyö myös sairaalaympäristössä on ennestään tuttua.

1/9

Päijät-Hämeen keskussairaala

Sijainti:Lahti, Suomi
Arkkitehti:Raami Arkkitehdit Oy
Asentaja:Rakennus Kankainen Oy
Valokuvaaja:Mikko Käkelä
Reunamuodot:A15, A24

Aiheeseen liittyviä tapaustutkimuksia