Ulkoisen maailman parantaminen

Sisustussuunnittelun roolia potilashyvinvoinnin osana on dokumentoitu runsaasti, mutta vähemmän tunnettua on rakenteen vaikutus sairaalan toiminnan tehokkuuteen. Potilaiden hyvinvoinnin ja tuottavuuden kanssa tasapainoilu voi olla hankalaa. Useat suuret organisaatiot joutuvat kuitenkin tekemään sitä jatkuvasti. Ne käyttävät älykästä ja joustavaa suunnittelua luodakseen sairaaloita, jotka reagoivat muuttuviin teknologisiin sekä kliinisiin ja taloudellisiin olosuhteisiin.

Suunniteltu integroitavaksi

Yhteydenpito ulkopuoliseen maailmaan on tärkeä osa mitä tahansa paranemisprosessia. Kun Delftissa sijaitseva OD205 Architectuur suunnitteli Amsterdamin Emma-lastensairaalan kokonaisvaltaisen muutoksen, he asettivat rakennukselle integraation ajatuksen: Potilaiden sairaalassa oleskelun integrointi heidän jokapäiväiseen elämäänsä, potilaiden hoidon integrointi erikoistuneeseen akateemiseen tutkimukseen ja sairaalarakennuksen integrointi ympäröivään kaupunkiin. Laaja peruskorjaushanke sai nimekseen "Metamorfoosi", ja se suunniteltiin kolmessa vaiheessa kymmenen vuoden aikana ja valmistui äskettäin.

Metamorfoosi suunniteltiin mikrokaupungiksi tarjoamaan lapsille kokemus, että he ovat edelleen normaalissa ympäristössään. Mikrokaupungista löytyy tätä varten katuja, aukioita, leikkikenttiä ja jopa elokuvateatteri. Häivyttääkseen sairaalan tuntua useat kuvittajat peittivät seinät kirkkailla väreillä ja leikkisillä Hergén sarjakuvilla. Samalla suuria ikkunapintoja ja muita epätyypillisiä rakennuksen materiaaleja käytettiin apuna saavuttamaan miellyttävä ja avoin suunnittelu. OD205 Architectuur käytti luonnonvaloa tärkeimpänä arkkitehtonisena työkalunaan ja asensi keskuskäytävään monoliittisen akustisen kattoratkaisun perinteisen ripustetun akustisen alakaton sijaan maksimoidakseen valon heijastumisen. Itse asiassa sisäkaton suunnittelulla oli tärkeä rooli koko sairaalan yleisilmeessä. "Meidän piti täyttää kaikki vaatimukset teknisessä ja akustisessa mielessä – ja hygienian kannalta", sanoo arkkitehti Peter Defesche OD205 Architectuurista. Rockfon Mono Acousticilla aikaansaatu saumaton 2000 m² kattorakenne on ainutlaatuinen sairaalaympäristössä. Se vaikuttaa kipsikatolta, mutta tarjoaa kivivillan mahdollistamina etuina paloturvallisuuden ja hyvän akustiikan.

Rakennettu pysymään yhteydessä

Joustavasti suunnitellut potilashuoneet ovat kaikki samankokoisia ja käytettävissä kaikille ikäryhmille, mikä helpottaa tilojen käyttöä toisen ikäisille, jos tulevaisuuden tarpeet muuttuvat. Sairaala suunniteltiin painottaen voimakkaasti sitä, että lapset voivat säilyttää normaalin lapsuuden, kehittää sosiaalisia taitojaan ja pysyä osana yhteisöä. Sairaala hyödyntää leikkejä paranemisen apuna ja innostaa lapsia lähtemään huoneistaan tutkimaan aidon kokoista jalkapallopeliä, interaktiivisia videoseiniä tai keittiötä. "Tarkoituksena ei ole, että lapset pysyisivät huoneessaan – päinvastoin, he voivat lähteä ulos ja tutkia maailmaa", Peter Defesche sanoo.

Emma Children’s Hospital

Meibergdreef 9
1105 AZ Amsterdam
Alankomaat

Tarkoituksena ei ole, että lapset pysyisivät huoneessaan – päinvastoin, he voivat lähteä lähteä ulos ja tutkia maailmaa.

Peter Defesche

Arkkitehti, OD205 Architectuur

Emma-lastensairaala

Sijainti:Amsterdam, Netherlands
Arkkitehti:Peter Defesche of OD205 Architectuur
Pääurakoitsija:Academisch Medisch Centrum
Tuotteet:Rockfon® Mono® Acoustic
Mitat:1200 x 1200

Liittyvät kohde-esittelyt