Satama Areenalle yönmustaa akustista pintaa jopa 18 metrin korkeuteen

Kotkan Kantasatamaan nousi arkkitehtuuriltaan hyvin vaikuttava ja moderni uusi tapahtumakeskus. Satama Areena palvelee monenlaisissa tilaisuuksissa aina kokouksista messuihin ja kulttuuriesityksiin. Areenan ytimenä on suuri muunneltava tila, jonka dramaattisen mustia seiniä oli akustoimassa Rockfon.

Arkkitehtuuriltaan uniikki Satama Areena on persoonallisen ulkonäkönsä lisäksi myös toimiva ja skaalautuva. Pienemmän S-salin yhteydestä löytyy nouseva 700-paikkainen teleskooppikatsomo höystettynä talon esitystekniikalla, joka palvelee muun muassa stand upissa, seminaareissa, akustisissa keikoissa sekä klubikeikoissa.

Tästä on helppo skaalautua tuoliriveittäin kohti isompaa 12 x 9 m lavaa ja järeämpää talon tekniikkaa. Tilan maksimikapasiteetti istuvana on 1 550 tuolia ja seisovana 2 200 henkilöä. Satama Areenasta löytyvät tilat, tarjoilut ja tekniikka kaikki saman katon alta. Suotta ei sanota, että Satama Areena on mahdollisuuksien talo.

Suuren salin seinät ja katto ovat pohjaväriltään dramaattista mustaa. Tätä pehmentämään tilassa on myös geometrisesti leikkautuva tilaa kiertävä puurimoitus.

Tilan seinät ja katon otsapinnat on päällystetty Rockfon Color-all -akustiikkalevyllä, joka luo tilaan miellyttävän äänimaailman hyvin erilaisissakin tilaisuuksissa.

Asennustyötä nostimien varassa

Suuren pinta-alan lisäksi Satama Areenan suurin yhtenäinen tila on korkea. Seinät yltävät jopa 18 metrin korkeuteen, minkä takia akustiikkalevyjen asennuksessa tarvittiin nostinta.

– Kohde oli ainutlaatuinen, jollaista ei tule vastaan joka päivä. Seinien ja katon korkeus asetti haasteita akustiikkalevyjen asennukselle seiniin ja katon otsapintoihin. Nostimella työskentely hidasti työtä normaalista, kun pelkästään ylös ja alas menemiseen kului useampi minuutti, kuvailee asennuksesta vastanneen Sisärakennustekniikka SRT Oy:n varatoimitusjohtaja Kimmo Hiltunen.

Akustiikkalevyjä tarvittiin kaikkiaan noin 2 500 m2, ja Rockfon toimitti tilatut tuotteet suunnitelmien mukaan.

– Itse asennus sujui hyvin ja suunnitellusti. Rockfon myös täytti oman roolinsa välivarastoinnin ja toimitusten suhteen hyvin, summaa Hiltunen.

Kokonaisuuteen sulautuva akustiikkaratkaisu

Satama Areenan suuren salin katseenvangitsijana sen mustaa taustaa vasten toimii petsattu tammirimoitus, joka elää salin seinillä geometrisin kuvioin. Sen rimaväleissä on pientä vaihtelua, mikä luo rytmikkyyttä ja linjakkuutta saliin ja hienovaraisesti jäsentelee tilaa erikokoisiin alueisiin.

Vaikka akustinen pinta on luotu erillisistä levyistä, ne muodostavat yhdessä rimoituksen kanssa silti tasaisen ja yhtenäisen pinnan.

– Nähdessäni lopputuloksen ajattelin vain, että wau, onpa tämä mustan ja tammen yhdistelmä hieno. Musta seinä on tasainen, tyylikäs ja yhtenäinen. Siinä ei ole mitään, mikä häiritsisi esimerkiksi erilaisten tilaisuuksien valaistusta tai somistusta. Se on sopivan huomaamaton, mikä tässä kohtaa on hyvä asia, kiittelee Satama Areenan myynti- ja markkinointipäällikkö Marjukka Relander.

Hän jatkaa:

– Akustiikka myös tuntuu toimivan tilassa hyvin. Asiakkaamme ovat kiinnittäneet huomiota, miten tilassa puhuessa mikään ei kaiu eikä häiritse puhetta.

Myös Kimmo Hiltunen on päässyt testaamaan tilan akustiikkaa paikan päällä:

– Pääsin itse valmiiseen tilaan rakentajaillan puitteissa. Tila on näyttävä, ja akustiikka siellä toimi. Urakoitsijana on aina mukava olla mukana haastavissa kohteissa ja hienoissa rakennuksissa. Ei tämän tyyppistä kohdetta toiste tule.

Nähdessäni lopputuloksen ajattelin vain, että wau, onpa tämä mustan ja tammen yhdistelmä hieno. Musta seinä on tasainen, tyylikäs ja yhtenäinen.

Marjukka Relander

Myynti- ja markkinointipäällikkö, Satama Areena

Satama Areena, Kotka, Suomi

Sijainti:Kotka, Suomi
Arkkitehti:Arkkitehtitoimisto ALA Oy
Pääurakoitsija:SRV Rakennus
Asentaja:Sisärakennustekniikka SRT Oy
Valokuvaaja:Tuomas Uusheimo
Tuotteet:Rockfon Color-all®
Reunamuodot:B
Mitat:1200 x 600

Aiheeseen liittyviä resursseja