Kierteen katkaiseminen

1. tammikuuta 1

Akustiikan suunnitteluun panostaminen takaa, ettei tarvitse huutaa tullakseen kuulluksi

Tove Ditlevsenin koulu, Tanska

Olet kokenut ”Lombardin refleksin”, jos olet viettänyt aikaa täydessä ravintolassa tai baarissa. Ihmisillä on tapana puhua kovempaa melutason noustessa ja seurauksena on melusaasteen kierre. Ravintolassa kakofonia tuntuu lähinnä ärsyttävältä. Kouluissa ja sairaaloissa Lombardin refleksillä on kuitenkin vakavammat seuraukset.

Puolet hiljattain julkaistuun kyselyyn vastanneista opettajista kärsii pysyvistä äänivaurioista, sillä heidän on pakko huutaa tullakseen kuulluiksi meluisissa luokkahuoneissa1. Tutkimusten mukaan myös oppilaat kärsivät. Muisti huononi 25 prosentilla alakoulun oppilaista, kun he suorittivat tehtävän taustamelun keskellä. On myös todettu, että yleisen melusaasteen 20 desibelin nousu viivästyttää 9–10-vuotiaiden lasten lukemaan oppimista jopa kahdeksalla kuukaudella2.

Melu ja oppiminen: Melu heikentää sekä lasten että aikuisten kognitiivista suorituskykyä. Meluisa ympäristö heikentää oppimiskykyä.

Melusaaste on vakava ongelma myös sairaaloissa. Jopa suhteellisen alhaisena pidetty 75 dBA-tason melu voi vahingoittaa terveyttä pitkä- ja lyhytaikaisesti. Potilaiden oireet vaihtelevat aina kuulon menetyksestä korkeaan verenpaineeseen. Liiallinen melu heikentää terveydenhuollon ammattilaisten kognitiivisia toimintoja ja selkeästä ajattelusta, keskittymisestä ja monimutkaisten toimenpiteiden hoitamisesta tulee vaikeampaa3.

 Todisteet melusaasteen haitoista lisääntyvät koko ajan, joten ongelmaan reagoiminen on tärkeää. Ääntä vaimentavien akustiikkaratkaisujen ansiosta ammattilaiset ja oppilaat voivat ajatella ja keskustella paremmin. Ratkaisut luovat parempia oppimis- ja parantumisympäristöjä.

1-2 Building in Sound – BIAMP Systems White Paper
3 J. D, MD, Noise in the Operating Room, The American Society of Anesthesiologists, Inc.; 2014

Äänivauriot
0

opettajista kärsii luokkahuoneen melun takia pysyvistä äänivaurioista

Muisti
0

huonompi muistikyky meluisassa ympäristössä tehdyissä koulutehtävissä

Taustamelu
0

taustamelu voi aiheuttaa pitkäaikaisia terveysongelmia potilaille

Äänieristys

Häiriötekijöiden ja haitallisten äänten vähentäminen voi olla haastavaa, kun tilan pitäisi olla samalla myös joustava, yksityinen ja innoittava. Rockfon dB-tuotteissa yhdistyvät laadukkaan äänieristyksen ja ensiluokkaisen äänenvaimennuksen edut.

Lisätietoja

Aiheeseen liittyvät tarinat

Muut ajattelutapamme