Avokonttorin psykologiaa

13. maaliskuuta 2018

Jos halutaan luoda yhteinen työtila ja kunnioittaa yksityisyyden tarvetta, suunnittelijan täytyy arvioida, kuinka työympäristö vaikuttaa käyttäjiinsä.

1/3

Parhaassa tapauksessa vain keskittyminen herpaantuu, pahimmassa tapauksessa turhauttavaa

Avokonttorin haitalliset vaikutukset henkilöstön terveyteen ja sen myötä vaihtuvuuteen on havaittu tutkimuksessa. Tanskan työympäristötutkimuskeskuksen vanhempi tutkija Søren Peter Lund kertoo: "Avokonttoreissa ei ole yksityisyyttä, joten työntekijät tuntevat, että heitä valvotaan jatkuvasti. Lisäksi melu koetaan haitallisena."

Huonetilan akustinen laatu on yksi tärkeimmistä huomioon otettavista tekijöistä, kun huonetilaa tarvitaan sekä yhteydenpitoa että kognitiivisia kykyjä vaativia tehtäviä varten.

Melun vaikutus käyttäytymiseen

Käyttäytymisasiantuntija Mille Sylvest on sitä mieltä, että melu ei pelkästään häiritse keskittymistä. Lisäksi se voi heikentää motivaatiota ja tuottavuutta sekä häiritä yhteistyökykyä, joten sen vuoksi avokonttorin edut voidaan menettää. "Henkilön viihtyisyys liittyy selvästi hänen tyytyväisyytensä omaan asemaansa organisaatiossa. Työpisteen laatu osoittaa asemaa. Siksi meluisa ympäristö on merkki alhaisesta asemasta, koska se vaikuttaa viihtyisyyteen ja muuttaa henkilön käyttäytymistä," kertoo Sylvest.

Yhteistyön ja yksityiselämän yhdistäminen toisiinsa

Kun suunnitellaan toimistoja, on suunniteltava tiloja ihmisten välistä vuorovaikutusta varten. Niissä on voitava tehdä yhteistyötä ja keskittyä. Kuten Ruotsin johtavien akustiikkasuunnittelijoiden joukkoon kuuluva Lennart Nilsson sanoo: "Kun avokonttoreissa tehdään tiimityötä, tarvitaan tehokasta äänenvaimennusta, jotta niissä voidaan keskustella."

The lack of privacy in an open plan office makes workers feel like they are constantly being watched.

Søren Peter Lund

Senior researcher at the Danish National Research Centre for Working Environment

Äänieristys

Häiriötekijöiden ja haitallisten äänten vähentäminen voi olla haastavaa, kun tilan pitäisi olla samalla myös joustava, yksityinen ja innoittava. Rockfon dB-tuotteissa yhdistyvät laadukkaan äänieristyksen ja ensiluokkaisen äänenvaimennuksen edut.

Lisätietoja