Holvimaiset alakatot: Moderni muotoilu ottaa menneisyyden omakseen

14. syyskuuta 2020

Holvikatot saivat alkunsa basilikoissa tai katedraaleissa jo satoja vuosia sitten. Siksi niitä kutsutaan toisinaan vain katedraalikatoiksi, koska niitä varten ne suunniteltiin.

holvimaiset alakatot ja moderni akustiikkasuunnittelu

Astrup Fearnley -museo, Oslo – tynnyriholvi

Holvimaisen alakaton arkkitehtonista vaikutusta sisätilojen suunnitteluun ja ympäristön mukavuuteen ei voi aliarvioida.  Tällainen rakenne saa aikaan illuusion tilasta, avoimuudesta ja suureellisuudesta. Se mahdollistaa tehokkaamman ilman virtauksen, mikä parantaa sisätilan mukavuutta.

Nykyään holvimaisia alakattoja käytetään esimerkiksi asunnoissa, liiketiloissa, terveydenhuollon tiloissa ja jopa vähittäismyymälöissä.

Lue lisää holvatuista alakatoista ja niiden hyödyllisyydestä suunnittelun kannalta.  

Holvattujen alakattojen tyyppejä

Nykyaikaisissa liike- ja asuintiloissa voidaan käyttää erilaisia holvimaisia alakattoja. Holvimaiset alakatot ovat jo määritelmällisesti kaarevia. Kuitenkin kaikkia korotettuja alakattoja voidaan pitää sellaisina, vaikka niissä ei olisi kaaria. Kun harkitaan holvimaisen alakaton lisäämistä tilaan tai suoran alakaton muuttamista katedraalimaiseksi, valittavissa on muutama perusvaihtoehto. Nykyaikaiset holvimaiset alakatot luodaan hyperbolisten parabolien avulla. Tällaisessa pinnassa käytetään koveraa ja kuperaa muotoa eri akseleilla. Jäljempänä on lisätietoja tietyntyyppisistä holvimaisista alakatoista.

 

  • Osittain holvimainen alakatto: Jos valitset tämän kattorakenteen, tilan yhdessä osassa käytetään tavallista alakattoa ja toisessa osassa holvimaista. Jos koko tilaa ei voi kattaa holvimaisella alakatolla rajoitusten vuoksi, voit tehdä siitä visuaalisesti mielenkiintoisemman käyttämällä holvikattoa tilan puolikkaassa tai osassa. Tämä on ihanteellinen valinta kaksikerroksisiin rakennuksiin, koska siinä yksi taso nousee toista korkeammalle.  
  • Tynnyrimäinen holvi: Tällaista holvimaista alakattoa kutsutaan myös vaunu- tai tunneliholviksi, koska se saa aikaan illuusion holvikaaresta, joka näkyy katettuun vaunuun. Se on yleensä ympyränmuotoinen ja puolilieriömäinen kaari. Se muodostuu yksittäisestä kaaresta tai kaariparista. Tätä pidetään holvimaisen alakaton perusmuotona.
  • Kaksoisholvimainen alakatto: Tätä kutsutaan myös kaksoistynnyriholviksi. Tällainen holvimainen alakatto saadaan aikaan, kun kaksi tynnyrimäistä holvia risteää oikeissa kulmissa. Kaksoisholvissa kaaret voidaan joko pyöristää tai tehdä pistemäisiksi. Tätä ratkaisua pidetään tiettyjä holveja edullisempana koska se on työn ja materiaalien kannalta kustannustehokkaampi.
  • Goottilainen holvimainen alakatto: Tällaista holvimaista alakattoa kutsutaan virallisesti ristikaariholviksi. Tällaisen arkkitehtuurin avulla katetaan laajoja tiloja, kuten kirkkojen keskilaivoja. Tämän rakenteen muunnelmia on käytetty bysanttilaisessa, roomalaisessa , islamilaisessa, romaneski- ja erityisesti goottilaisessa arkkitehtuurissa, josta se on saanut nimensä. Goottilainen holvimainen alakatto muodostuu ristikkäisistä kaarista. Tällaisten rakenteiden ansiosta ohut- ja korkeaseinäisissä goottilaisissa katedraaleissa voidaan käyttää valtavia ikkunoita.

Holvimaisten alakattotyyppien edut

Holvimaisia alakattoja käytetään edelleen tyylikkäissä ja ylellisissä moderneissa tiloissa. Tämä ei ole yllätys, koska niiden historia ulottuu vuosisatojen taakse ja niillä on keskeinen merkitys kaikkien aikojen kuuluisimmissa rakennuksissa. Tässä luetellaan muutamia tällaisten alakattojen eduista.

 

  • Tilan illuusio: Jokainen haluaa lisää tilaa. Se on täysin inhimillistä. Käyttämällä holvimaisia alakattoja myymälä- tai ravintolatilassa voit luoda sinne illuusion suureellisesta tilasta. Tällöin tila tuntuu ilmavalta ja valoiselta, vaikka sen pinta-alaa ei kasvatetakaan yhtään. Holvimaiset alakatot soveltuvat erinomaisesti pieneen tilaan, jonka halutaan näyttävän elämää suuremmalta, vaikka enempää tilaa ei ole käytettävissä. Korkea alakatto saa ravintolan tai myymälän asiakkaat tuntemaan, että huoneeseen mahtuu koko maailma.
  • Luonnonvalo: Holvimaiset alakatot mahdollistavat enemmän ikkunoita, joista saadaan sisätilaan luonnonvaloa. Siksi myymälässä tai ravintolassa tarvitaan vähemmän keinotekoista valaistusta. Valaistussuunnitteluun täytyy tietysti kiinnittää huomiota öiden ja pilvisten päivien varalta. Kirkkaina ja aurinkoisina päivinä tilaan kuitenkin saadaan luonnonvaloa. Holvimaiseen alakattoon voidaan asentaa kattoikkunoita, joiden kautta tilaan saadaan vieläkin enemmän luonnonvaloa.
  • Tunkkaisuuden poistaminen: Ahtaassa ravintolassa tai myymälässä voi tulla kuuma erityisesti kesällä, jolloin ulkona on kuuma ja ilmastointilaitteiden teho ei riitä viilentämään tilaa. Holvimaisten alakattojen ansiosta kuuma ilma nousee korkealle. Ilmavassa tilassa tuntuu viileämmältä ja vähemmän tunkkaiselta. Yleensä kuuman ilman nouseminen korkealle tuntuu mukavalta, kun se ei jää leijumaan asiakkaiden tasolle.
  • Arkkitehtoninen kiinnostavuus ja kauniit suunnitteluelementit: Vaikka tavallisessa alakatossa eivät ole mitään vikaa, arkkitehtonisen kiinnostavuuden ja esteettisyyden lisääminen on erinomainen keino kohdistaa tilaan mielenkiintoa sekä antaa sille tunnelmaa ja viehätysvoimaa. Tavallisen huonetilan voi muuttaa ainutlaatuiseksi tilaksi oikeantyyppisen holvimaisen alakaton avulla.  

 

Holvimaisen alakaton eristäminen

Kun suunnittelet holvimaisia alakattoja, joudut kiinnittämään huomiota niiden eristämiseen. Sen avulla varmistetaan, että alakaton ja katon väliseen tilaan ei muodostu hometta ja lämmitettyyn ja jäähdytettyyn tilaan ei pääse lämmittämätöntä tai jäähdyttämätöntä ilmaa. Siksi holvimaiset alakatot on eristettävä kunnolla. Vaikka ne auttavat helteellä pitämään tilan viileänä, ne voivat vaikeuttaa tilan pitämistä lämpimänä pakkastalvina.

Onneksi oikeanlaisen eristysmateriaalin asentaminen varmistaa, että tila on eristetään oikein ja että se pysyy mukavana riippumatta siitä, millainen sää ulkona on.    

Entä akustiikka?

Talvisten lämmitysongelmien lisäksi toinen holvimaisten alakattojen aikaan saama huolenaihe on äänen kaikuminen niistä ja sen vahvistuminen. Tämä on erityisen ongelmallista ravintoloiden kaltaisissa julkisissa tiloissa, joissa keskustellaan vilkkaasti. Siksi holvimaisissa alakatoissa täytyy käyttää ääntä absorboivia materiaaleja, jotta ei aiheudu akustiikkaongelmia. 

 

 

Vaikuttavat holvit ääntä vaimentavasta materiaalista

Tähän monumentaaliseen puolalaiseen kirkkoon luotiin vaikutuksen tekevät ja yhdenmukaiset holvit Rockfon Mono Acoustic  -järjestelmän avulla. Modernit akustiset ratkaisut, jotka perustuvat ääntä vaimentaviin kivivillalevyihin, saavat aikaan optimaalisen ääni-ilmapiirin.  

B.F. Stefan Wincenty Frelichowskin kirkko - Toruń, Puola

Roman Catholic Parish Church pw. Bl. Frelichowski,Poland,Torun,800 m2,ProSystem Krzysztof Dziewulski,Bartosz Makowski,ROCKFON® Mono® Acoustic,1200x900,White

Osana remonttia syntyi kaunis holvimainen alakatto.

Jotta Comédie-Française voisi hyödyntää uuden tilansa optimaalisesti sekä teknisesti että akustisesti, Rockfon Mono Acoustic asennettiin metallirakenteen läpi kaarevaksi kupoliksi. Tällöin alkuperäinen holvimainen alakatto säilytettiin. 

La Comédie-Française - Pariisi, Ranska

Comedie Francaise, Mono Flecto, leisure cafe

Tasaisen alakaton muuntaminen holvimaiseksi

Jos peruskorjattavassa rakennuksessa ei ole holvimaisia alakattoja, voit silti käyttää niitä, koska tavalliset alakatot voidaan muuntaa holvimaisiksi. Tämä on itse asiassa erinomainen keino avartaa pientä ja pimeää tilaa tarvitsematta kasvattaa sen pinta-alaa. Se saattaa sopia mainiosti kiinteistönomistajille, joiden budjetti on rajallinen. Jos haluat saada selville, voidaanko tilassa käyttää holvimaista alakattoa, kurkista ullakolle ja etsi seuraavia elementtejä:

  • Katon runko: Tarkista, onko rakenteessa palkit vai runko. Runko jättää tilaa, mutta palkit voivat aiheuttaa hankaluuksia.
  • Sähköjohdot: Sähköjohdot on usein siirrettävä alakattoon.

Yhteenveto: Holvimaiset alakatot

Holvimaiset alakatot ovat ilmavia, suureellisia ja visuaalisesti mielenkiintoisia. Ne muuttavat tavalliset tilat mielenkiintoisiksi ja tunnelmallisiksi. Siksi suosittelemme, että harkitset niitä, kun suunnittelet myymälää tai ravintolaa seuraavan kerran. Holvimainen eli katedraalimainen alakatto auttaa vaikuttamaan tilassa vallitsevaan ilmapiiriin, parantamaan sen luomaa vaikutelmaa ja saamaan aikaan klassisen kauniin sisätilan satoja vuosia vanhojen suunnitteluniksien avulla.