Löydä täydellinen alakattolevyjen reunamuoto modulaariseen alakattoon

21. toukokuuta 2020

Arkkitehtuurin yhteen kokoavan akustiikkalevyjen reunamuodon löytäminen saattaa olla hankalaa. Valittavana on runsaasti alakattolevyjen reunamuotoja. Osittain tai kokonaan piiloon jäävä ja näkyvä listajärjestelmä. Mikä on oikea?

Overformynderiet, Rockfon® Sonar™, X-reunamuoto, 1800 x 600

Runsaasti alakattolevyjen reunamuotoihin perustuvia ratkaisuja

Kaunis alakatto korostaa tilaa ja tuo huoneisiin yhdenmukaisuutta, mutta mistä kannattaa aloittaa? Monet suunnittelijat ja arkkitehdit valitsevat akustisen alakaton, koska he haluavat saada ihmisiä häiritsevät äänet kuriin.

Saatavana on erilaisia ripustettuja alakattoratkaisuja. Jokainen reunamuoto tuottaa erilaisen esteettisen lopputuloksen, mutta modulaariset akustiset alakattolevyt ovat ehdottomasti yleisin ratkaisu. Niitä näkee esimerkiksi liiketiloissa, terveydenhuoltorakennuksissa, oppilaitoksissa ja ravintoloissa.

Akustiseen alakattoon voidaan valita listajärjestelmän peittävä tai sen osaksi huoneen ilmettä nostava reunamuoto. Alakattoon voidaan luoda pitkiä kauniita linjoja, mutta ne voidaan myös kätkeä näkyvistä.

Visuaaliseen koristeellisuuteen voidaan vaikuttaa levyjen erilaisten reunamuotojen avulla. "Tilan tuntumaan voi vaikuttaa käyttämällä alakattoa design-elementtinä", kertoo yhdysvaltalaisen HGA Architects and Engineers -toimiston Director of Interior Design Deb Barnes.

Millainen on alakattojärjestelmä näkyvillä listoilla?

Jos alakattolevyt lepäävät listajärjestelmän varassa, listat jäävät näkyviin. Tämä on perinteisesti taloudellisin akustinen alakattoratkaisu. Se antaa huonetilalle selkeän ja jäsennetyn ilmeen, joka korostaa tilan muotoa.

Jos listajärjestelmä halutaan jättää näkyviin, mutta sen hallitsevuutta halutaan vähentää, voidaan valita himmeänvalkoinen listajärjestelmä. Esimerkiksi himmeänvalkoinen Chicago Metallic™ -listajärjestelmä vähentää tavallisten ripustettavien järjestelmien kiiltävyyttä. Kiiltävyys saattaa häiritä valkoisuutta heijastamalla esimerkiksi seinistä tai lattioista peräisin olevia värejä.

Himmeänvalkoisen listajärjestelmän kuvioitu pinta heijastaa vähemmän kuin tavalliset metallipinnat. Näkyvä himmeänvalkoinen listajärjestelmä tekee pinnasta lähes monoliittisen kustannustehokkaasti.

Tutustu tarkemmin himmeänvalkoisen 11-listajärjestelmän etuihin. 

Näkyvä alakattoratkaisu näyttää yhtä hyvältä kuin se kuulostaa

Kun Skanska suunnitteli Solna Unitedille uuden toimistorakennuksen, ilmapiiristä haluttiin miellyttävä ja kotoisa. Kun himmeänvalkoinen listajärjestelmä yhdistyy hoikan virtaviivaiseen akustiseen ratkaisuun, alakatosta tulee lähes monoliittinen. Modernin designin ja toimivan akustiikan ansiosta kaikkien on mukava työskennellä täällä. Tämän saamiseksi aikaan kaikkien design-elementtien yhteispeliin kiinnitettiin runsaasti huomiota. Rockfon Blanka A-reunamuodolla (600 x 600) ja himmeänvalkoinen 11-listajärjestelmä valittiin tuomaan toimistotilaan juuri oikea tunnelma.

Tutustu tarkemmin tähän projektiin 

Kuva: Rockfon Blanka®, A-reunamuoto, 600 x 600.

SE, Solna, Stockholm, Strategisk Arkitektur, Alexis von Dönhoff, Office, Rockfon Blanka, A-edge, 600x600, White, Chicago Metallic T24, Matt white, Mattwhite, Arla
Tilan tuntumaan voi vaikuttaa käyttämällä alakattoa design-elementtinä.

Deb Barnes

Director of Interior Design, HGA Architects and Engineers

Miltä osittain piiloon jäävä järjestelmä näyttää?

Osittain piiloon jäävässä järjestelmässä akustisten alakattolevyjen reunamuoto peittää osan listajärjestelmää. Tällöin alakattoon tulee enemmän syvyyttä ja kuviointia. Varjot ja värit auttavat tekemään alakaton ulkonäöstä yksilöllisen ja korostamaan huonetilan arkkitehtonista vaikutelmaa.

Osittain piiloon jäävässä alakattojärjestelmässä voidaan käyttää useita erilaisia reunamuotoja. Siksi profilien väliin voidaan jättää leveämmät tai kapeammat raot. Tutustutaanpa akustisten alakattolevyjen reunamuotoihin, joiden avulla saadaan aikaan upeita visuaalisia ratkaisuja.

  • E-reunamuodolla varustetut alakattolevyt asennetaan ripustusjärjestelmään siten, että levyjen reunat työntyvät listojen ulkopuolelle. Tällöin alakatto näyttää leijuvan ripustusjärjestelmän alapuolella.

 

  • M-reunamuodolla varustetut alakattolevyt kiinnitetään ripustusjärjestelmään syvän uran avulla, joten reuna näkyy enemmän kuin muita osittain piiloon jääviä listajärjestelmiä käytettäessä. M-reunamuoto tuottaa valmiiseen alakattoon kauniin varjovaikutelman.

Lisätäänpä väriä

Osittain piiloon jäävässä järjestelmässä voi leikitellä listajärjestelmän väreillä. Esimerkiksi valkoiset E-reunamuodon alakattolevyt voidaan asentaa mustaan tai muun väriseen listajärjestelmään. Tällöin kauniin alakaton pitkät linjat korostavat sitä.

Lisäksi värillisiä alakattolevyjä voidaan yhdistää valkoiseen listajärjestelmään. Tutustu värien vaikutukseen alakattoon.   

 

Akustiikka yhdistyy esteettisyyteen pääkonttorissa

Arkiteman suunnittelema Danske Bankin uusi lippulaivarakennus otettiin äskettäin käyttöön Aarhusissa. Esteettisyyden ja hyvinvoinnin tasapainottamiseksi Arkitema valitsi Rockfon Blanka -alakattolevyt E-reunamuodolla, koska alakaton linjat saavat katseet suuntautumaan syvemmälle tilaan korostaen avoimuuden tunnelmaa.

Tutustu tarkemmin tähän projektiin.

Kuva: Rockfon Blanka, E-reunamuoto 24, 1200 x 600

DK, Danske Bank, Aarhus, Arkitema, Office, Rockfon Blanka, E24-edge, E-edge, 1200x600, White, 2890 click, Corridor

Näkyvä listajärjestelmä äskettäin peruskorjattuun toimistotilaan

Italialainen telakoille terästä toimittava yritys halusi peruskorjata toimistonsa moderniksi työtilaksi. Arkkitehti Rocco de Lentinis halusi luoda toimistotilan, jossa ihmiset työskentelevät koko päivän mielellään. Projektissa asetettiin etusijalle akustisen mukavuuden ja tyylikkään muotoilun tasapaino. Siksi de Lentinis valitsi Rockfon Blanka -alakattolevyt tyylikkäällä E-reunamuodolla.

Tutustu tarkemmin tähän projektiin. 

Kuva: Rockfon Blanka, E-reunamuoto 24, 600 x 600

IT, Tr-Inox, Nociglia, Rocco de Lentinis, Office, Rockfon Blanka, E-edge, 600x600, 1200x600, White
Halusin luoda toimistotilaan elegantin tunnelman. Mielestäni E-reunamuoto on tyylikkäin.

Rocco de Lentinis

Arkkitehti

Osittain piiloon jäävä listajärjestelmä ja modulaarinen ripustettu alakatto

Osittain piiloon jäävä listajärjestelmä tekee ilmeestä pelkistetyn. Jos halutaan modulaarinen esteettisesti viimeistelty alakatto, kannattaa valita tämä reunamuoto.

Piiloon jääviin listajärjestelmiin soveltuvien reunamuotojen valikoima on laaja, mutta X-reunamuodossa on sitä jotain.

X-reunamuodolla varustetut levyt soveltuvat piiloon jäävään listajärjestelmään erinomaisesti. Ne voidaan ripustaa listajärjestelmään tai asentaa suoraan välipohjaan kiinnikkeillä. Alakattolevyjen välinen viiste on pienempi kuin D-reunamuodolla varustetuissa levyissä, joten ulkoasusta tulee saumattomampi.

Ääntä vaimentava alakatto, tyylikäs ja moderni pinta

Hørsholmin arboretum on palkittu tutkimuslaitos, jonka on suunnitellut arkkitehti Claus Francke. Luonnonmateriaalit yhdistyvät valoa heijastavaan akustiseen alakattoon. Rockfon Blanka -alakattolevyt X-muodolla johdattavat päivänvaloa rakennuksen sisäosiin. Himmeänvalkoinen pinta varmistaa, että valo ei häikäise. Henkilöstö ja vierailijat pääsevät nauttimaan hyvästä sisäilmasta ja visuaalisesta mukavuudesta.

Tutustu tarkemmin tähän projektiin. 

Kuva: ROCKFON Blanka, X-reunamuoto, 1200 x 300

DK, Arboretet, Hørsholm, Claus Francke ApS, School, Rockfon Blanka, X edge, 1200x300, White
Yhdistimme nämä ratkaisut akustiseen Rockfon-alakattoon. Emme halunneet tinkiä sisätilojen laadusta akustiikkaratkaisun vuoksi, joten päädyimme tähän kokonaisuuteen. Akustinen alakatto koostuu piiloon jäävästä listajärjestelmästä sekä himmeänvalkoisesta pinnasta. Siksi alakatto integroituu arkkitehtuuriin.

Claus Francke

Claus Francke ApS:n toimitusjohtaja

Juuri oikean modulaarisen alakaton valitseminen

Saatavana on paljon erilaisia alakattolevyjä, joten oikean valitseminen seuraavaan projektiin voi tuntua hankalalta. Mahdollisuudet ovat rajattomat.

Aiotko käyttää seuraavassa suunnitteluprojektissasi modulaarista alakattoa? Rockfon auttaa mielellään. Tarjoamme laajaa akustisten alakattolevyjen valikoimaa kaikkiin tarpeisiin.

Jos ripustettu alakatto ei tunnu oikealta ratkaisulta, valitse mieleisesti muiden akustisten ratkaisujemme joukosta. Tutustu vaikka Rockfon® Mono® Acoustic-, Rockfon Eclipse®-  ja Rockfon® Universal™ Baffle -ratkaisuihin.