Miellyttävä toimistotila tekee ihmisistä onnellisia

14 huhtikuuta 2020

Olemme kysyneet Signe Blomquistilta, Henning Larsenin sisä- ja työtilojen suunnittelusta vastaavalta johtajalta, tärkeimmistä tekijöistä tulevaisuuden toimistotiloja suunniteltaessa. Kyse ei ole pelkästään akustiikasta, valosta ja sisäilmasta, vaan myös ympäristöstä ja ihmisistä, jotka käyttävät tilaa nyt ja tulevaisuudessa.

general illustration, people, meeting, meeting room, office

Miten ilmastohaaste voidaan voittaa?

Jos valitaan yksi haaste, joka vaikuttaa arkkitehtuuriin ja muotoiluun tulevina vuosina - se on ilmasto. Signe Blomquistilla ei ole epäilystäkään kuinka tärkeää tämä tehtävä on ratkaista.

"Kun synnyin vuonna 1978, 4,3 miljardia ihmistä kulutti resurssejamme maan päällä. Nykyään olemme 7,7 miljardia ihmistä. Jos tämä jatkuu ja käytämme saman määrän resursseja rakentamisessa kuin tänäpäivänä, vuonna 2050 tarvitsemme 3,5 kertaa enemmän resursseja kuin mitä maapallo tarjoaa tänään. Tämä laskelma on otettava huomioon etenkin arkkitehtinä ”

’’Onneksi suuntaus on se, että otamme paljon enemmän huomioon ympäristöjalanjäljen ennen kuin aloitamme projektien laatimisen. Sisämarkkinoiden kestävien materiaalien kehittämisessä on tapahtunut suurta kasvua, jossa otetaan huomioon sekä ilmastoystävällisyys että terveellinen sisäilma ”, Signe Blomquist kertoo.

Mitkä suuntaukset vaikuttavat tänäpäivänä toimistojen suunnittelussa? 

“Meistä on tullut paljon joustavampia fyysisen läsnäolon suhteen töissä. Nykyään voimme työskennellä monissa eri kohteissa ja monilla eri alustoilla. Siksi puhumme uudentyyppisestä työntekijästä, nimeltään "digital nomad", jolla ei ole erityistä yhteyttä tiettyyn fyysiseen työtilaan. Näemme myös yritysten havaitsevan, että koko henkilöstön päivittäinen käyttöaste voi olla jopa vain 30%."

Signe Blomquist kertoo, että kysyessä haasteista työntekijöiltä, joilla ei ole fyysistä yhteyttä työpaikkaan, vastaus on selkeä: He tuntevat olevansa irrallaan tiimistään. Positiivisena puolena suurin osa ihmisistä vastasi, että he pystyvät suuremmassa määrin työskentelemään keskittyneesti ilman häiriötekijöitä. Toisin sanoen he pystyvät syventymään työhön paremmin ja tekemään ’Deep Work’, kuten arkkitehtuurin professori David Dewane kutsuu sitä. 

“Meidän on suunniteltava tulevaisuuden työtilat pitäen tämä mielessä. Meidän on arkkitehteinä ajateltava tätä tarkkaan ja otettava huomioon työntekijöiden erilaiset tarpeet voidaksemme luoda ympäristön, joka tukee heidän erilaisia työtehtäviään. Meidän on luotava ympäristö, joka houkuttelee ja pitää palveluksessaan työvoiman, samalla tukien yrityksen näkemystä ja työntekijöiden tarpeita." 

Kuinka työskennellä akustiikan, valon ja sisäilman kanssa suunnittelussa?

“Menestynyt suunnitteluprojekti koostuu monista tekijöistä. Yksi perustavanlaatuinen tekijä on hyvä ja kestävä sisäilma. On erittäin tärkeää, että voit hengittää raikasta ilmaa huolehtimatta märistä läiköistä käsivarsien alla kokouksissa."

“Avoin plenum toimistotila on asia, jota meidän on harkittava arkkitehteinä. Avoin toimistotila tarkoittaa akustisia haasteita. Tästä johtuen monet projektit alkavat akustisella ratkaisuilla ”

Hän kertoo, että alakatolla yhdessä seinien ja lattian kanssa oli suuri merkitys arkkitehtuurissa myös ajassa taaksepäin. 

’’Pantheonin kupoli muinaisessa Roomassa ja vaikuttava kasettikatto, ovat aina olleet suuri inspiraation lähde arkkitehdeille. Kööpenhaminan huoneistojen stukkokatot ovat edelleen erittäin kysyttyjä ja luovat jokaisessa huoneistossa todella ainutlaatuisen sisätilan. Alakatto yhdessä seinien ja lattian kanssa voi auttaa luomaan erityisen ilmeen, jonka me arkkitehdit haluaisimme saavuttaa tilaa luodessamme."

Mistä aloittaa suunnittelu ja millainen on täydellinen toimistotila?

”Pohjimmiltaan on tärkeää, että kuuntelemme tarkkaan mitä asiakkaat haluavat. Tiedämme paljon miten luoda fyysinen tila, joka tukee erityyppisiä töitä. Mutta emme tiedä, mikä on olennaista kanssamme työskentelevälle yritykselle ennen kuin kysymme heiltä. Siksi aloitamme kaikki prosessimme suuremmassa tai pienemmässä määrin käyttäjien osallistumisella tarpeen mukaan. Luomme ehdotuksena alustavan prosessin aikana tekemiemme havaintojen perusteella. "

”Täydellinen toimisto on kollegoiden yhteisö, jossa fyysinen tila tukee yhteistyötä ja mukautuu eroihin. Yrityksen visio välittyy selkeästi sen sisätiloissa ja se asettaa yhteisen suunnan. Se on paikka, jossa todella haluat olla. Ja missä fyysinen-, henkinen- ja digitaalinen työympäristö yhdistyvät.’’