Miltä seuraava vuosikymmen näyttää ja kuulostaa? Sisätilojen suunnittelun trendit ja innovaatiot paljastavat sen

19. toukokuuta 2020

Koska maailma muuttuu jatkuvasti, meidän ei pitäisi lakata ajattelemasta tulevaisuutta. Vaikka kompostointi- ja joukkorahoitusideat ovat keskeisessä asemassa, tilojemme on muututtava markkinoiden erilaisiin tarpeisiin. Tutustutaan nyt viimeisimpiin suuntauksiin samalla, kun odotamme mitä seuraavaksi tapahtuu.

acoustic ceiling for theatre auditorium

Hotel Theater Figi - Rockfon Blanka, A-edge

Jokainen vuosikymmen on vaikuttanut selvästi sisustukseen ja visuaaliseen estetiikkaan; geometrisistä kuvioista ja luonnollisesta koristelusta tyylikkääseen ja minimalistiseen muotoiluun. Kierrätys, upcycling-kierrätys, big data - jokainen uusi suuntaus tunkeutuu arkkitehtonisen akustiikan ja rakennustekniikan maailmaan. Mikä on mielestäsi seuraava kehitys tai vallankumous sisätilojen suunnittelussa?

Haastattelimme aiheesta innovaatiojohtajaa Christian Klingeä. Hänellä on suunnittelutausta ja hän on työskennellyt tuotekehityksen parissa monta vuotta. Hän huolehtii Rockfonin tuotevalikoimasta ja on henkilö, joka ymmärtää uusia suuntauksia ja markkinoiden erilaisia tarpeita.

Mitkä suunnittelutrendit ovat olleet vaikutusvaltaisimpia viimeisen vuosikymmenen aikana?

Viime vuosikymmen edustaa paradoksia. Taantuman jälkeisenä aikana näemme, että ihmiset ovat taipuvaisia budjettiystävällisiin, tehokkaisiin ja helposti asennettaviin tuotteisiin. Toisaalta suunnittelu, toimivuus ja käyttäjäkokemus ovat saaneet paljon huomiota, etenkin alakattojen ja seinäpaneelien suunnittelussa. Digitalisaatiosta ja älykkäistä ratkaisuista on myös pidetty paljon ääntä, mutta vasta nyt näemme todellisen muutoksen. Kauniiden tilojen merkittävä trendi on ollut tietoisempaan lähestymistapaan perustuva Scandi-cool, minimalistinen muotoilu.

Tulevaisuudessa mittatilaustyönä tehdyt ratkaisut tulevat vakioratkaisuiksi.

Christian Klinge

Innovaatiojohtaja
Mitkä innovaatiot ovat muokanneet teollisuuttamme ja ratkaisujamme viimeisen vuosikymmenen aikana?

Rehellisesti sanottuna, meidän toimialamme on konservatiivinen. Olemme nähneet vähemmän innovaatioita, mutta paljon lisää kehitystä jo olemassa olevissa tuotteissa. Jotkut nousevat suuntaukset ovat olleet kierrätys-, upcycle-kierrätys- ja cradle-to-cradle-ratkaisuja. Hallitseva suuntaus on kuitenkin tuotteet, jotka ovat ympäristöystävällisiä ja auttavat pienentämään hiilijalanjälkeä. Joskus löydämme sattumalta uusia materiaaleja, mutta yleisesti ottaen alalla on vain muutamia innovaatioita.        

Millaisena näet tulevan vuosikymmenen? Millaisiin suunnittelutrendeihin meidän tulisi varautua?

Epäilemättä tullaan keskittymään ympäristöön ja tuotteiden kestävyyteen. Tuotteiden ja ratkaisujen biofiiliset näkökohdat ovat välttämättömiä. Ei ole yllättävää, jos 1950- ja 1960 -lukujen trendit tulevat takaisin: aitoja tuotteita, yksinkertaista asumista - jopa mikrokoteja. Nykyajan mukaan, jos työ ja koti yhdistyvät, näemme likvidin yhteiskunnan. Sekä työtilat että kodit kulkevat kohti toimintoperusteista lähestymistapaa. Tämä voisi johtaa ratkaisuihin, jotka omaksuvat monitoimisuuden lineaarisuuden sijaan.

Meidän pitäisi etsiä integroituja ratkaisuja, joissa teknologia yhdistyy kokonaisvaltaisten tuotteiden luomiseksi.

Christian Klinge

Innovaatiojohtaja
Miten luulet nykyisen tilanteen vaikuttavan tiloihin, kouluihin ja koko rakennussuunnitteluun?

Näemme ehdottomasti uuden vaiheen suunnitteluajattelussa. Meidän on luotava tuotteita pitämällä sosiaalinen, tai pikemminkin fyysinen etäisyys, mielessä ja parannettava ratkaisuja mahdollisten tartuntojen välttämiseksi. Suunnitteluajattelu kehittyy, mikä auttaa ratkaisemaan todellisia ongelmia toteutettavissa olevilla ratkaisuilla, joka puolestaan auttaa yhteiskuntaa.

Kuinka näet näiden trendien vaikuttavan innovaatioihin?

Sana on kestävä kehitys ja väri on vihreä. Kaikki tulee pyörimään ympäristöasioiden ympärillä. Tämä vaikuttaa tuotteen koko elinkaareen - hankinnasta ja tuotannosta estetiikkaan ja arkkitehtonisiin ilmaisuihin. Vihreä trendi asettaa sävyn tuleville vuosikymmenille.

Kuinka paljon eri materiaalien ja ratkaisujen integrointi vaikuttaa innovaatioon seuraavan vuosikymmenen aikana?

Innovaatioon on varmasti vaikutusta, mutta se on hidasta. Esimerkiksi älykkäät ratkaisut olivat nouseva trendi, mutta niiden edistyminen on pysähtynyt. Näemme varmasti materiaalien ja tekniikan loogisen integroinnin. Näemme digitaalitekniikan integroituvan akustiseen suunnitteluun ja sisustukseen, mutta se vie oman aikansa.

Miten näet ultimaattisen tulevaisuuden katon?

Hyvä kysymys. Tämän päivän näkökulmasta teknologiset ratkaisut, jotka ovat joustavia ja jotka voidaan konfiguroida markkinoiden tarpeiden mukaan, ovat tärkeitä. Kannattaa ajatella myös mahdollisuutta, jossa ihmiset voivat vuokrata sisätiloja.

Miten työskentelet Rockfonilla suunnittelun ja innovaatioiden parissa? Ja mitkä ovat lähestymistavat ja tärkeimmät parametrit uusien ratkaisujen kehittämisessä?

Ennen kaikkea käytämme suunnitteluajattelua ratkaisujemme kehittämiseen. Pyrimme tekemään tuotteistamme mahdollisimman kestäviä. On tärkeää, että seuraamme vihreää suuntausta ulkoasun ja tuotannon suhteen. Pyrimme luomaan tuotteita, joilla on aktiivinen rooli ympäristön rakentamisessa. Yhteistyö on avain menestykseen. Otamme yhteyttä eri valmistajiin, suunnittelijoihin ja asiantuntijoihin ratkaisujemme parantamiseksi.