Vuosien valmistelujen ja rakennustöiden jälkeen Amsterdamin uusi oikeustalo on vihdoin avannut ovensa. Uusi oikeustalo on komea rakennus, jossa on 47 250 m2 toimistoja, oikeussaleja, kuulusteluhuoneita ja alueita pidätetyille.

Epämiellyttävästä ääniympäristöstä monoliittiseen akustiseen ratkaisuun

Saapuessasi oikeustalon ulkopuolelle vaikutut sen taiteellisesta suunnittelusta, mutta astuessasi sisään tulee vielä isompi "VAU”-efekti. Oikeustalossa työskentelee päivittäin noin 1200 työntekijää. Arkkitehtitoimisto KAAN Architecten Rotterdamin ja asennusyhtiö Verwol Projectafbouwin kanssa tiiviissä yhteistyössä kaikki NACH-yhteenliittymän – joka vastaa rakennuksen suunnittelusta, rakentamisesta, rahoituksesta ja ylläpidosta 30 vuoden ajan – toiveet täyttyivät.

Rakennuksen julkisissa tiloissa on oma ulkonäkönsä ja vaikutelmansa vaikuttavien lasi- ja luonnonkiviseinien ja -lattioiden ansiosta. Nämä materiaalit tuottavat epämiellyttävää kaikua, ja oikean akustisen tasapainon säilyttämiseksi katto ja seinät onkin tehty Rockfon Mono Acoustic-levyjen avulla.

Arkkitehti ja projektipäällikkö Luuk Dietzin mukaan rakennuksen oli oltava toimiva, tunnistettava ja arvovaltainen. "Oikeusprosessi on avainasemassa, eikä sitä pidä häiritä. Huolimatta vilkkaan julkisen paikan dynamiikasta korkeine kattoineen, kivilattioineen ja -seinineen, tiukat akustiset kriteerit oli täytettävä. Ainoa visioomme sopiva ratkaisu oli Rockfon Mono Acousticin kaltainen monoliittinen akustiikkaratkaisu."

Arkkitehtitoimisto KAAN Architecten suunnitteli uuden oikeustalon ja optimoi sen akustiikan. He nimenomaisesti valitsivat saumattoman Rockfon Mono Acoustic -katto- ja seinäjärjestelmän sen tyylikkään yhtenäisen ulkonäön ansiosta.

"Hyvä akustiikka on erittäin tärkeää myös oikeussaleissa", sanoo urakoitsija Heijmanin prosessipäällikkö Bauke van der Goot. "Olemme etsineet oikeita kumppaneita ja luotamme asennusyritys Verwol Projectafbouwin kaltaisten asiantuntijoiden neuvoihin. He pystyivät luomaan täydellisen akustisen tasapainon."

Todellinen katseenvangitsija ratkaisee tiukat meluvaatimukset

Oikeustalo ei ole pelkästään vaikuttava komean monoliittisen ja saumattoman suunnittelunsa ansiosta, vaan myös ihmiskeskeinen rakennus, jossa turvallisuus ja yksityisyys ovat etusijalla. Rakennuksen tavoitteena on olla läpinäkyvä ja saavutettavissa. Rakennussuunnittelun erityispiirre on julkinen aula. Se on saavutettavissa rakennuksen julkisivun joka puolelta.

"Julkisivu kulkee pohjakerroksesta kolmanteen kerrokseen asti. Se on täysin läpinäkyvä, mikä antaa vierailijalle mahdollisuuden nähdä aulasta kaupunkiin ja kaupungista aulaan", Dietz sanoo.

"Rockfon Mono Acoustic -katto toimii katseenvangitsijana läpinäkyvässä aulassa, koska se on saumaton, tasainen ja hienorakeisen tyylikäs järjestelmä, johon kaikenlaiset asennukset voidaan piilottaa. Lisäksi tämä järjestelmä täyttää täysin tälle komealle ja julkiselle rakennukselle asetetut akustiset vaatimukset. Puheen ymmärrettävyys ja tiukat vaatimukset jälkikaiunta-ajalle koskevat kaikkia tiloja rakennuksessa. Pienemmissä oikeussaleissa ja kaikissa toimistokerroksien käytävissä on myös käytetty Rockfon Mono Acousticia."

Saumaton, tyylikäs ja hienostunut katto

Suuri ihmismäärä luonnollisesti nostaa melutasoa ja äänen kaikumattomuuden varmistamiseksi aulan seinät on peitetty Rockfon Mono Acoustic -paneeleilla.

"Kiinteistössä on kovat kivilattiat ja seinäpinnat sekä paljon lasia. Ainoa löytämämme ratkaisu, joka täyttää valtion kiinteistöviraston asettamat tiukat vaatimukset, oli tällainen saumaton katto- ja seinäjärjestelmä."

Uuteen oikeustaloon on asennettu noin 13 500 m2 Rockfon Mono Acoustic -paneeleja. "Hienoa tässä akustiikkajärjestelmässä on, että se on tyylikäs, saumaton järjestelmä, joka näyttää rapatulta seinältä tai katolta. Ainoa haittapuoli on, että rakennuksessa on vaikea navigoida ja keksiä ulospääsyä, kun kaikki osat sopivat toisiinsa täydellisesti."

Katossa on pyöreät ikkunaluukut, joiden viimeistely on sama kuin Rockfon Mono Acoustic -paneeleissa. "Tämän seurauksena ikkunaluukut eivät erotu, koska ne noudattavat katon muiden osien tyyliä."

Rockfonin aluemyyntipäällikkö Edgar Belonje pitää rakennusta vaikuttavana referenssihankkeena, koska siihen on asennettu erilaisia katto- ja seinäratkaisuja Rockfonilta.

"Kaikki katon osat, kuten sprinklerit, kaiuttimet ja palovaroittimet, on sijoitettu tavanomaisesti." Rockfon Mono Acoustic -levyt on sijoitettu oikeussalien, tutkintahuoneiden ja valtuustosalien seinien yläosaa vasten. Lisäksi halutun muotoilun luomiseen käytetään 12 000 m2 modulaarisia Rockfon Blanka -kattopaneeleja eri reunamuodoilla. "Nämä levyt on asennettu oikeussaleihin, vilkkaisiin kohtaamispaikkoihin ja ravintolaan. Yhdistelemällä erilaisia levyjen reunamuotoja tyylikkäästä X-reunasta A-reunaan, mahdollistaa tämä erittäin valkoisen ja mattapintaisen viimeistelyn kaikkialla."

Korkeat vaatimukset jälkikaiunta-ajalle ja äänen absorptiolle

Verwol Complete Interior Realizationin laskenta- ja ostopäällikkö Erwin Verlegh selittää, että asiakas Rijksvastgoedbedrijf asetti korkeat vaatimukset uuden oikeustalon kaiun ja äänen absorption arvoille.

"Tässä projektissa hyödynsimme ideariihiä ja yhteisiä kokouksia KAAN Architectenin ja Heijmansin kanssa siitä, miten useiden neliömetrien katon ja seinän viimeistely toteutetaan. Se oli toisinaan vaikeaa, koska kaikki oli sovitettava arkkitehdin visioon ja talousarvioon. Ihanteellista suunnittelussa ja rakentamisessa on se, että päätökset tehtiin lyhyissä kokouksissa asiantuntijatiimin kanssa onnistuneen tuloksen varmistamiseksi."

NACH-projektin prosessipäällikkö Bauke van der Goot kertoo, että melko varhaisessa vaiheessa projektia Verwol totesi, että Rockfon Mono Acoustic -paneelit olivat akustisesti ja esteettisesti paras ratkaisu suunnitteluun. "Hyvä akustiikka on tärkeä osa rakennuksen julkisia alueita, erityisesti oikeussaleja. Ja katto- ja seinäjärjestelmien on edistettävä merkittävästi parhaan mahdollisen akustisen tasapainon saavuttamista. Nämä akustiset järjestelmät toimivat myös taiteilija Femmy Ottenin taideteosten perustana. Hänen taideteoksensa on erityisesti suunniteltu tähän rakennukseen. Oli haasteellista kiinnittää nämä taideteokset seiniin, mutta järjestelmä kuitenkin mahdollisti sen täydellisesti."

Dietz sanoo pitävänsä tiivistä yhteistyötä projektikumppaneiden kanssa yhtenä parhaista asioista.

"Loppujen lopuksi rakennuksesta tuli hyvä viimeistä yksityiskohtaa myöten, koska kaikki osapuolet olivat tasa-arvoisia. Heijmansin lisäksi myös kaikki alihankkijat toimivat rakennusprosessissa kumppaneina. Yhteistyö samalla aaltopituudella olevien osapuolten kanssa teki tästä onnistuneen projektin", Dietz sanoo.

Amsterdamin oikeustalo

Parnassusweg 220
1076 AV Amsterdam
Alankomaat

The primary process of justice is key and should not be disrupted. Despite the dynamics of this busy public place with high ceilings and stone floors and walls the strict acoustic criteria had to be met. The only solution which suited our vision was a monolithic ceiling like Rockfon Mono Acoustic.

Luuk Dietz

Architect and Project Manager, KAAN Architecten, Rotterdam

Amsterdamin uusi oikeustalo

Sijainti:Amsterdam, Netherlands
Arkkitehti:KAAN Architecten, Rotterdam
Pääurakoitsija:Edgar Belonje
Asentaja:Verwol Complete Interieurrealisatie, Delft
Valokuvaaja:Marcel Steinbach Fernando Guerra
Tuotteet:Rockfon® Mono® Acoustic
Reunamuodot:TE Elegant Render

Aiheeseen liittyviä tapaustutkimuksia