Muodoilla ja väreillä eloisuutta ja viihtyisyyttä Eckes-Granini Finlandin toimitiloihin

Eckes-Granini Finland Oy Ab tunnetaan monista suosituista mehu- ja juomabrändeistään. Konsernin Suomen toimitiloihin Turussa tehtiin perusteellinen uudistusurakka, jossa toimisto-, kokous- ja henkilökunnan tilat saivat uuden raikkaan ja brändin mukaisen ilmeen. Akustisen ympäristön parantamiseksi tiloissa käytettiin Rockfonin leijuvia pyöreitä Eclipse-akustiikkasaarekkeita.

Eckes-Granini Finlandin tuoteportfolioon sisältyy monia suomalaisten rakastamia mehumerkkejä, kuten Mehukatti, Trip, Marli ja Juissi. Monien näiden brändien ilme on värikäs, leikkisä ja raikas. Sama tunnelma ei kuitenkaan välittynyt Eckes-Granini Finlandin toimistotiloista, joiden ilme oli jäänne edeltäneiltä vuosikymmeniltä:

 – Projekti alkoi kartoituksella, mitä tiloja haluttiin muuttaa. Sisustus oli vahvalla aksentilla 1970-luvulta 2000-luvun taitteeseen, kuvailee projektin toinen sisustusarkkitehti Nina Ahlroos ARCO Architecture Companyltä.

Saman vahvistaa projektissa vastaavana sisustusarkkitehtina toiminut Nina Wester:

– Toimitilat olivat hyvin autenttinen ympäristö, ja heillä oli jopa hieman ongelmana, että rekrytointitilanteissa tai vierailujen yhteydessä he eivät halunneet tuoda vierailijoitaan toimistopuolelle. Tuolloin he viettivät enemmän aikaa neuvotteluhuoneissa ja aulan puolella.

Suunnittelussa haettiin lisää toiminnallisuutta

Kaiken kaikkiaan urakassa uudistettiin alakerran kokoustilat sekä yläkerran toimistot. Urakka jaettiin kolmeen vaiheeseen, jotka toteutettiin järjestyksessä. Yläkerrassa kokonaisuus jaettiin kahteen osaan, ja alakerta uudistettiin yhdellä kertaa.

– Panimme merkille heti alussa, että yläkerran tiloissa ei ollut hirveästi yhteisöllistä tunnetta. Jokaisella oli oma toimistoloosinsa, mutta ne olivat ylimitoitettuja. Toisaalta heillä ei myöskään ollut mitään yhteistä kunnon taukotilaa, johon mahtuisi useampi ihminen samaan aikaan, kuvailee Ahlroos.

Ensimmäisiä luonnoksia lopulta muokattiin niin, että yläkertaan saatiin yhteinen tilava taukohuone ja esittelytila.

Mehutuotannon raaka-aineista inspiraatiota sisustuksen muotoihin ja väreihin

Projektin suunnitteluvaiheessa tilaajalla oli tiettyjä toiveita niin tilojen toiminnallisuuteen kuin ulkonäköönkin liittyen. Tiloihin haluttiin esimerkiksi enemmän läpinäkyvyyttä ja parempaa akustiikkaa. Ulkonäön osalta toiveissa oli korkealaatuisuuden lisäksi leikkisyys, joka uupui senhetkisistä tiloista.

Monissa tiloissa oli näkyvillä raskas ja matalalla oleva sälekatto 70-luvulta sekä muissa pinnoissa ajalle tyypillistä paneeliseinää ja muovimattoa.

– Lähdimme hakemaan sisustukseen inspiraatiota ja lähtökohtia Eckes-Granini Finlandin arvoista ja siitä, mitä he haluavat tuoda esiin tiloissaan. Heidän mehutuotantonsa raaka-aineet ja niiden muodot olivat myös melko suuressa osassa. Siitä esimerkiksi idea Rockfonin pyöreisiin akustisiin saarekkeisiin lähti, kun haluttiin orgaanista muotoa myös akustiikkapaneeleihin, kertoo Ahlroos.

Eckes-Granini Finlandin toimitilat sijaitsevat vahvasti teollisella alueella Turun Pansiossa, ja tätä ei haluttu unohtaa tilojen sisustuksessa.

– Vaikka sisustuksen muotokieli tulee orgaanisesta raaka-ainemaailmasta, kiinteistö itsessään on hyvin vahvasti teollinen. Halusimme säästää myöskin teollista tunnelmaa siten, että alakatoissa näkyy poimutettua peltiä ja talotekniikkaa. Talon identiteetti on osana uudistettavaa tilaa, summaa Wester.

Palavereita Mehukatti-, Juissi- ja Brazil-neuvotteluhuoneissa

Etenkin neuvottelutiloissa on käytetty hyväksi Eckes-Granini Finlandin omien brändien kuvitusta, jolla on saatu jokaiseen neuvotteluhuoneeseen oma ilmeensä. Neuvotteluhuoneet on myös nimetty eri mehubrändien mukaan, kuten Mehukatti, Juissi, Trip ja Brazil. Taukotila nimettiin seesteisesti God Morgon -tilaksi.

Suuri omenatarhateemainen alakerran neuvotteluhuone on taas nimetty paikan historiaa kunnioittavasti Marliksi.

– Neuvotteluhuoneen ikkunoista näkyvät alkuperäiset 70-luvun omenapuut, joita haluttiin korostaa. Valitsimme neuvotteluhuoneen tuoleihin pyöreät muodot, ja katossa roikkuvat Rockfonin pyöreät akustiikkaelementit, jotka korostavat omenan muotoa, kuvailee Wester.

Rockfon® Eclipse™ -akustiikkasaarekkeiden valintaan vaikutti myös talotekniikka

Ilmavuuden lisäksi tiloilta edellytettiin muunneltavuutta. Tiloja haluttiin pystyä muuntelemaan vielä myöhemminkin mahdollisimman vaivattomasti. Ahlroosin mukaan tämä oli myös yksi syy, miksi perinteisten alakattojen lisäksi sisustukseen haluttiin mukaan leijuvia akustiikkaelementtejä.

Leijuvia Rockfon® Eclipse™ -akustiikkasaarekkeita asennettiin yläkerran avoimeen työtilaan, suurimpiin neuvotteluhuoneisiin sekä henkilökunnan taukotilaan.

– Leijuvien elementtien asennuksen yhteydessä oli jonkin verran yhteensovittamista talotekniikan kanssa, mutta loppupeleissä ne saatiin mielestäni aika vaivattomasti istumaan tilaan, summaa Ahlroos.

Samoilla linjoilla on asennuksesta vastanneen Sisustus-Nummen yksikön päällikkö Mikko Tykkyläinen:

– Akustiikkaelementtien asennus sujui pääosin hyvin muutamista haasteista huolimatta. Pyöreiden roikkuvien elementtien vaijereita jouduttiin joskus hieman jatkamaan, mutta tästä selvittiin hyvin.

Hän jatkaa:

– Lisäksi pyöreiden elementtien paikalleen asennus vaati sen, että ne mitoitettiin oikeille paikoilleen lattialla ja merkit piirrettiin kattoon. Lopulta elementit nostettiin ylös ja asennettiin kiinni holviin. Toisaalta pyöreiden akustiikkaelementtien asennus on helpompaa kuin neliskulmaisten, kun niiden ei tarvitse olla samalla tavalla tasaisen tarkasti linjassaan.

Tiloihin asennettiin myös liimakiinnitteisiä Rockfon Koral As- sekä Rockfon Sonar -akustiikkalevyjä. Kaiken kaikkiaan tavoitteena oli saada 60–80 prosenttia alakatto- ja seinäpinnoista akustoivaksi pinnaksi.

Tuloksena parempi akustiikka ja puhtaampi sisäilma

Molemmat suunnittelijat vahvistavat, että tilojen akustiikka on tällä hetkellä parempi kuin mitä se oli aikaisemmin. Akustiikan ohella uusi alakattorakenne pitää myös sisäilman puhtaampana.

– Tilaaja esitti toiveen jo alussa, että he mielellään haluaisivat nähdä kattoholviin. Vanhassa tilassa ei ollut mitään mahdollisuuksia nähdä rakenteisiin ja mitä sinne oli kerääntynyt. Uudessa tilassa he aidosti näkevät, että rakenne on kunnossa, selostaa Ahlroos.

Suunnittelijoiden mukaan tilaaja on ollut kaiken kaikkiaan tyytyväinen uusiin tiloihin. Tämä on näkynyt konkreettisesti siinäkin, että enää Eckes-Granini Finlandin työntekijöiden ei tarvitse piilotella tilojaan. Nykyisin uudistettujen tilojen annetaan näkyä ylpeästi niin paikan päällä vierailijoille kuin myös sosiaalisessa mediassa.

Neuvotteluhuoneen ikkunoista näkyvät alkuperäiset 70-luvun omenapuut, joita haluttiin korostaa. Valitsimme neuvotteluhuoneen tuoleihin pyöreät muodot, ja katossa roikkuvat Rockfonin pyöreät akustiikkaelementit, jotka korostavat omenan muotoa.

Nina Wester

Sisustusarkkitehti, ARCO Architecture Company
Käytetyt tuotteet: Rockfon® Eclipse, A
Käytetyt tuotteet:
Käytetyt tuotteet: Rockfon® Eclipse, A
Käytetyt tuotteet:
Käytetyt tuotteet: Rockfon® Eclipse, A
Käytetyt tuotteet:
Käytetyt tuotteet: Rockfon® Eclipse, A
Käytetyt tuotteet:
Käytetyt tuotteet: Rockfon® Eclipse, A
Käytetyt tuotteet:
Käytetyt tuotteet: Rockfon® Sonar®, 600 x 600
Käytetyt tuotteet:
Käytetyt tuotteet: Rockfon® Sonar®, 600 x 600
Käytetyt tuotteet:

Eckes-Granini Finlandin toimitilat

Sijainti:Turku, Suomi
Arkkitehti:ARCO Architecture Company
Asentaja:Sisustus-Nummi Oy
Valokuvaaja:Wellu Hämäläinen
Tuotteet:Rockfon® Eclipse, Rockfon® Sonar®
Reunamuodot:A
Mitat:600 x 600

Aiheeseen liittyvät resurssit