Karin kampuksella Raumalla toimivat Hj. Nortamon peruskoulu, musiikkiopisto, liikuntahalli, uimahalli, nuorison kokoontumistila, kansalaisopisto sekä sen kuvataide- ja teatterikoulut. Rakennuskokonaisuuden kaikki eri osat ovat yhteydessä toisiinsa, ja kokonaisuutta yhdistää yksi yhteinen sydäntila, joka palvelee kaikkia rakennuksen käyttäjiä.
Projektin pääsuunnittelija, arkkitehti Jussi Palva Verstas Arkkitehdit Oy:stä kertoo sydäntilan toimivan raumalaisten yhtyeisenä olohuoneena, joka suunniteltiin mahdollisimman viihtyisäksi ja kaikkia yhdistäväksi tilaksi:
– Karin kampus on erilaisten toimintojen osalta moniulotteinen rakennus. Kun saman katon alle tuodaan uimahalli, liikuntahalli, yläkoulu, kansalaisopisto ja nuorisotilat, se tuottaa paljon synergiaetuja mutta tekee toteutuksesta hyvin haastavan projektin jokaiselle osapuolelle.
Osallistavaa ja tarpeisiin pohjautuvaa suunnittelua
Kampuksen suunnittelussa lähdettiin liikkeelle käyttäjien osallistamisesta ja rakennuksen sovittamisesta rakennuspaikalle.
– Suunnittelu aloitettiin käyttäjätyöpajoilla, joissa oli mukana paljon eri-ikäisiä henkilöitä ja eri käyttäjäryhmien edustajia. Toisaalta samaan aikaan huomioimme myös sitä, minkälaiselle paikalle rakennetaan ja miten rakennetaan. Kampuksen lähellä sijaitsee Vanha Rauma, jolle on tyypillistä katuun kiinni rakennetut puurakennukset. Halusimme jatkaa tätä Raumalle tyypillistä piirrettä rakentaa. Alue sijaitsee lisäksi mielenkiintoisesti korttelialueen laidalla, ja halusimme luoda selkeän reunan korttelialueelle, josta alkaisi vihreämpi alue, kertoo Palva.
Suunnittelussa oli alkumetreiltä mukana myös akustiikkasuunnittelija, jotta tilojen akustiikka täyttäisi sille asetetut määräykset ja raja-arvot.
– Akustiikan osalta lähdimme heti alkuun määrittelemään olosuhteita, kuten jälkikaikua, LVIS-äänitasoja sekä liikennemelun määrää ja sen eristämistä, sanoo urakan akustiikkasuunnittelusta vastannut suunnittelujohtaja Jussi Rauhala A-insinööreistä.
Erilaisten akustiikkaratkaisujen yhdistelmä
Suuressa tilakokonaisuudessa, jossa on käyttötarkoituksiltaan hyvin erilaisia tiloja, tarvittiin myös moninaisia akustisia ratkaisuja. Rockfon toimitti uimahalliin CleanSpace-akustiikkaratkaisun. Koulun ja opistotilojen yleisiin tiloihin asennettiin saumaton Rockfon Mono -järjestelmä.
Uimahallin allasosaston ja pukuhuoneiden alakatossa käytetty CleanSpace Pro-akustiikkalevy on kosteutta kestävä. Se asennettiin Rockfonin korroosion kestävään T-listajärjestelmään, joka kestää vaativat uimahalliolosuhteet.
– Uimahallin suunnittelussa tärkeintä on allastilojen viihtyvyys. Tässä akustiikalla on merkittävä rooli, kun jälkikaiusta tulee saada mahdollisimman alhainen. Kivivilla onkin materiaalina parhaimmasta päästä, koska sillä on hyvät absorboivat ominaisuudet, kertoo Jussi Rauhala.
Helposti puhdistettavaa ja hygieenistä CleanSpace Pro-akustiikkalevyjä asennettiin myös rakennuksen wc-tiloihin sekä koulun kotitalousluokan alakattoon.
Talotekniikan määrä loi omat haasteensa asennukseen
Rockfonin akustiikkatuotteiden asennuksesta vastasi sisärakentamiseen erikoistunut Inlook. Inlookin työpäällikkö Miika Hänninen toteaa Rockfonin tuotteiden asennuksen olleen heille jo tuttua aiemmista kohteista ja vahvistaa asennuksen sujuneen odotetusti.
– Olimme tyytyväisiä saadessamme Rauman Karin kampuksen urakan pöydällemme. Kyseessä oli suuri ja haastava kohde; juuri sellainen, joita haluammekin tehdä. Tämänkaltaiset projektit ovat mielenkiintoisia haasteellisuutensa vuoksi ja muutenkin.
Kohteessa haasteita loi rakennuksen talotekniikan määrä ja sitä myötä huolto- ja tarkastusluukkujen määrä alakatossa. Kun tahtotilana oli saada alakattoon sileää pintaa, vaadittiin uloimpana pintana olevalta akustiselta alakatolta paljon. Haasteista kuitenkin selvittiin Hännisen mukaan hyvin.
Haastavissa tilanteissa urakoitsijan tukena on aina Rockfonin oma tekninen tuki, joka Karin kampuksenkin projektissa tarjosi oman osaamisensa asentajien tueksi alakaton asennuksessa.
– Yhteistyö Rockfonin kanssa sujui hyvin niin kuin aina, päättää Hänninen.