Lähes tuhat lasta ja nuorta aloittaa koulutiensä syksyllä 2022 uudessa Pohjois-Tapiolan koulurakennuksessa. Kyseessä on arkkitehtuuriltaan moderni koulurakennus, jossa toteutuvat nykyiset monimuotoisen oppimisen tavoitteet. Pohjois-Tapiolan yhtenäiskoulu on suuri koulu, josta löytyy paljon avaraa sekä muunneltavaa tilaa. Suuret ikkunat antavat tilaan paljon luonnonvaloa ja tekevät tilasta ilmavan tuntuisen.

Koulujen nykyarkkitehtuurin akustisiin haasteisiin osataan varautua hyvin

Suuret avarat tilat ja ikkunat voivat olla kuitenkin akustiikalle haaste. Projektin vastaava rakennussuunnittelija Tiina Paasonen Sweco Architectsilta toteaa tilanteen olleen ennalta odotettu Pohjois-Tapiolan yhtenäiskoulussa:

– Koulurakennusten nykytrendiin on jo sopeuduttu vuosien varrella, ja Pohjois-Tapiolankin kohdalla suunnittelu oli melko vakioitunutta. Kaikki osapuolet tiesivät ennalta tilojen asettamat vaateet, joten mikään ei sinänsä tullut yllätyksenä. Jos jokin tila koetaan haasteellisempana, niin ei sekään ole sinänsä haaste vaan teettää vain enemmän töitä. Isot ikkunat julkisivussa, useat oviaukot luokkatilassa, lasiseinät käytävillä ja opetuksen vaatimat varusteet voivat aiheuttaa lisätyötä akustiikkasuunnitteluun.

Paasonen mainitsee lisäksi, että yksi akustiikan haasteista nykyisin on umpinaisten seinäpintojen vähyys, kun perinteisten kiinteiden sisäseinien tilalla on lasiseiniä ja useita oviaukkoja. Tällöin tarvittaville akustisille seinäverhouksille ei löydy vapaata seinäpintaa. Tämä on usein ratkaistu siten, että alakattoverhouksien lisäksi akustiset seinäverhoukset ja perinteiset kiinnityspinnat seinillä on toteutettu yhdellä tuotteella, mikä täyttää molemmat vaatimukset.

Projektin akustiikkasuunnittelija Antti Mikkilä A-insinööreiltä kertoo, että katto- ja seinäverhousten lisäksi nykyisissä opetustiloissa suositaan myös monesti tekstiilimattoja. Hän kuitenkin lisää, että matoilla ei ole kovin suurta merkitystä huoneakustiikkaan, mutta voivat lisätä huoneen viihtyvyyttä.

– Perusratkaisu tämäntyyppisissä kohteissa on, että kattoon tulee vaimentava pinta. Jos kyseessä on normaalikorkea tila, myös seinille voidaan asentaa vaimentavaa pintaa tilan käyttötarkoituksesta riippuen, kertoo Mikkilä.

Liikuntasaliin tarvitaan erilaiset akustiset kattopaneelit kuin keittiöön

Mikkilän mukaan koulujen akustiikan suunnittelussa tärkeintä on kokonaisuuden hahmottaminen. Tärkeää on tunnistaa erikoistilat ja miettiä eri tilojen käyttötarkoitukset. Pohjois-Tapiolan yhtenäiskoulun alakatoista ja seinistä voi löytää 7 500 m2 alalta kaikkiaan neljää erityyppistä Rockfonin kivivillasta valmistettua akustiikkatuotetta. Eniten alakattoihin asennettiin  Rockfon Sonar -levyä, joka on kestävä ja tyyliltään monenlaiseen tilaan sopiva.

Rockfon Sonar on myös hyvin turvallinen ratkaisu palonkestävyytensä osalta. Sillä, kuten muillakin kohteessa käytetyillä Rockfonin tuotteilla, on korkein mahdollinen paloturvallisuusluokitus, A1. Kohteen erityisempiä akustiikkaratkaisuja edustaa Rockfon Boxer, joka valikoitui koulun liikuntasaliin. Boxer kestää nimensä mukaisesti kovemmatkin iskut, jos kattoon osuu esimerkiksi pallo liikuntatunnin tiimellyksessä.

Koulun keittiöön taas asennettiin Rockfon Hygienic -akustiikkalevyt, jotka ovat hygieenisiä ja helposti puhtaana pidettäviä. Hygienic -tuotteita vastaa nykyisin Rockfon CleanSpace -tuotesarja, joka soveltuu erityisesti tiloihin, joissa on korkeat puhtaus- ja hygieniavaatimukset.

Pohjois-Tapiolan yhtenäiskoulun akustiikka vastaa odotuksia ja tavoitteita

Antti Mikkilä kertoo, että kesäkuussa 2022 koululla oli jo tehty akustiikkamittauksia, ja mm. äänieristävyyksiä oli mitattu. Tulokset olivat huoneakustiikan osalta hyvät, ja tavoitearvot oli mittausten mukaan saavutettu.

Myös Paasonen vahvistaa tavoitteiden täyttymisen:
– Kohteessa kaikki vaikuttaa juuri siltä, mitä on suunniteltukin.

Pohjois-Tapiolan yhteiskoulu

Sepontie 4
02130 Espoo
Suomi

Pohjois-Tapiolan yhteiskoulu

Sijainti:Espoo, Suomi
Arkkitehti:Sweco Architects Oy
Valokuvaaja:Mikko Käkelä
Tuotteet:Rockfon Sonar® dB 43, Rockfon® Boxer, Rockfon® Koral
Reunamuodot:A15, A24
Mitat:600 x 600, 1200 x 600

Liittyviä tapaustutkimuksia