Musiikki spinning-tunneilla: ei aina musiikkia korvillesi!

3. maaliskuuta 2020

Musiikki on osa elämäämme. Voimme nauttia siitä yksin tai konserttisaleissa ja kuntosaleilla yhdessä muiden ihmisten kanssa. Musiikki voi vaikuttaa myönteisesti mielialaamme ja palauttaa mieleen vanhoja muistoja. Miten nauttia siitä ilman, että se heikentää ja vaurioittaa kuuloamme?

fitness room in a sport centre with spinning bikes

Sartrouville, Ranska

Maailman kuulopäivä

Tänään 3.3. vietetään Maailman kuulopäivää. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta siitä, miten kuuroutta ja kuulon heikkenemistä voidaan ehkäistä sekä lisäksi edistää korvien ja kuulon hoitoa ympäri maailmaa [1]. Sanoisin, että cardio-tunteja (kuten spinning) suunnitellessa olisi hyvä muistaa luoda kokemus, joka on terveellistä koko ihmiskeholle, myös kuulolle!

Musiikki tai vahvistettu ääni on läsnä jokapäiväisessä elämässämme. Kuunnellessamme musiikkia ennakoimme jatkuvasti kappaleiden harmonioita, melodioita ja rytmejä, jotka vaikuttavat tuntemuksiimme ja aisteihimme. Suosikkikappaleemme kuunteleminen voi tehdä meistä onnellisia. Hyvä musiikki voi parantaa elokuvaa, jota katsomme elokuvateatterissa tai antaa meille vauhtia treenatessamme spinning-tunnilla. Enimmäkseen se antaa meille hyviä tuntemuksia, mutta se voi olla myös vaarallista. Kuulomme on nimittäin erittäin herkkä. Jos kuuntelet kovaa musiikkia liian kauan, se voi johtaa kuulovaurioihin.

Spinning-tunnit: uuvuttava kuuloharjoitus

Joka viikko pyrin treenaamaan kuntosalilla. Tällä viikolla päätin kokeilla minulle jotain uutta lajia: spinningiä, joka tunnetaan myös nimellä sisäpyöräily. Ja minun on sanottava, että se oli uuvuttava kokemus. Sekä keholleni että myös korvilleni. Olin järkyttynyt siitä, kuinka kovalla musiikki oli ja kuinka ohjaaja teki parhaansa huutamalla mikrofoniin varmistaakseen, että kaikki pystyivät seuraamaan tuntia.

Mittasin tunnin melutasoja älypuhelimeni decibel-sovelluksilla ja tulokset näyttivät keskimäärin 92 desibeliä. Spinning-tunteja on tarjolla melkein kaikissa liikuntakeskuksissa ja kuntosaleilla.

  • Yksi kerta kestää tyypillisesti 50-60 minuuttia ja sitä vetää ohjaaja, joka opastaa kaikkia tunnelmaa kohottavan musiikin tahdissa.
  • Spinning on liikuntamuoto, joka tukee sydän- ja verisuonitautien ehkäisyä ja auttaa vähentämään sydänkohtauksen riskiä, korkeaa kolesterolia, korkean verenpaineen riskiä ja lisäämään keuhkojen kapasiteettia [2][3].
  • Terveysviranomaiset suosittelevat 150 minuuttia kestävyysliikuntaa viikossa terveysriskien vähentämiseksi [4].
1/1

Mutta entäs sitten kuulovauriot? Kaikki riippuu siitä, kuinka kauan olet alttiina tietylle melutasolle. Mitatulla 92 dB: llä se oli turvallista minulle suurimmalla altistuksella noin 1,5 tunnin ajan [4]. Joten ilmeisesti minulla kävi tuuri, kun otetaan huomioon, että yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa 17:sta satunnaisella spinning-tunnilla mitattiin enintään 116,7dB! Lisäksi keskimäärin 32 minuuttia käytettiin> 100 dB: llä [5]. Kun tiedämme, että 100dB:n enimmäisaltistusaika on 15 minuuttia [5], voimme päätellä, että jokaisella näiden spinning-tuntien osallistujalla oli jonkinlainen kuulovaurio, kuten melun aiheuttama kuulonalenema (NIHL). NIHL on toiseksi yleisin syy pysyvään kuulovammaan ikään liittyvän kuulonaleneman jälkeen [6].

Ohjaajilla on vielä suuremmat mahdollisuudet saada kuulovamma. Tutkimukset osoittavat, että ohjaajilla, jotka vetävät kahta tai useampaa korkean intensiteetin ryhmää päivässä on vaarana kuulovaurio [7]. Valitettavasti kyseisen ammattilaisten ryhmälle terveysriskit eivät liity pelkästään kuulojärjestelmään. Äänen korottaminen ja musiikin yli huutaminen, jotta kaikki huoneessa olevat ihmiset kuulisivat ja ymmärtäisivät ohjeet, voi aiheuttaa vakavia äänivaurioita.

Syytä sisäkorvaasi

Miksi musiikin on oltava niin kovalla, että se vahingoittaa kuuloamme ja vaikuttaa hyvinvointiimme? Emmekö voisi vain säätää äänenvoimakkuutta pienemmälle, käyttää korvatulppia tai parantaa huoneen akustiikkaa? Vastaus ei ole niin yksinkertainen, koska tosiasia on, että me itseasiassa ’pidämme’ kovasta musiikista. Ilmeisesti meidän pitäisi syyttää sisäkorvan pyöreää rakkulaamme, sacculusta. Manchesterin yliopiston psykologi Neil Toddin johtama tiimi on havainnut, että sacculus osana sisäkorvaa vapauttaa endorfiineja kovan musiikin aiheuttamana. Sacculus esimerkiksi tykkää erityisesti matalataajuisista yli 90 desibelin [9] musiikillisista lyönneistä (basso). Toinen tutkimus tehtiin puhepatologian ja audiologian laitokselta Witwatersrandin yliopistossa Johannesburgissa [10]. Tuo tutkimus näyttää, mistä melutasosta pidämme eniten kuntoiluharjoituksia tehdessämme. Tässä on muutamia tuloksia kuntosalin musiikin volyymeista:

  • 80 dB: liian vaimea (52%) vähemmän nautinnollinen (38%)

  • 85 dB: miellyttävä (75%) nautinnollinen (66%)

  • 90 dB: miellyttävä (74%) nautinnollinen (76%)

  • 95 dB: liian voimakas (33%) nautinnollinen (57%)

Joten 5 desibelin erolla on valtava vaikutus. Se ei kuulosta niin paljolta, mutta se on selvästi havaittavissa.

Kuinka voimme vähentää melutasoja?

Melunvaimennus voidaan saavuttaa helposti lisäämällä huoneeseen ääntä vaimentavia materiaaleja. Spinning-tiloissa eniten käytetyt materiaalit ovat kovia, tasaisia ja sileitä pintoja, kuten seinien peilit, betonikatto tai lattia, joka heijastaa kaikkia ääniaaltoja. Parantamalla huoneen akustiikkaa ja vähentämällä jälkikaiunta-aikaa voidaan laskea melutasoa ja parantaa myös ohjaajan puheen ymmärrettävyyttä. Alankomaissa on selkeä suuntaviiva, jota kutsutaan nimellä "Guidelines Accessibility Indoor sports accommodations" [11]. Luku on omistettu vain kunto-, aerobic-, sisäpyöräily- ja taistelulajitiloille (luku 5.3 sivu 52). Huoneakustiikan suhteen ohjeessa todetaan, että keskimääräisen jälkikaiunta-ajan tulisi olla 0,60–0,80 sekuntia (125 Hz – 4000 Hz). Ne ovat edelleen suuntaa antavia ohjeita ja suosituksia, mutta se on kuitenkin alku.

Viitteet

[1]  Wilson WJ, Herbstein N, The Role of Music Intensity in Aerobics: Implications for Hearing Conservation, Journal of the American Academy of Audiology, volume 14, Number 1, 2003

[2]  Nystoriak MA, Bhatnagar A. Cardiovascular Effects and Benefits of Exercise. Front Cardiovasc Med. 2018;5:135. Published 2018 Sep 28. doi:10.3389/fcvm.2018.00135

[3]  Jang-Gun Yoon, Seok-Hee Kim, Hyun-Seung Rhyu. Effects of 16-week spinning and bicycle exercise on body composition, physical fitness and blood variables of middle school students. Journal of Exercise Rehabilitation 2017;13(4):400-404

[4]  Piercy KL, Troiano RP, Ballard RM, et al. The Physical Activity Guidelines for Americans. JAMA. 2018;320(19):2020-2028. doi:10.1001/jama.2018.14854

[5]  Noise Exposure - Permissible Level and Duration. 

[6]  Sinha et al., Cycling Exercise Classes May Be Bad for Your (Hearing), The Laryngoscope. The American Laryngological, Rhinological and Otological Society Inc., August 2017

[7]  Taneja MK. Noise-induced hearing loss. Indian Journal of Otology, volume 20, issue 4, October 2014

[8] Petri AE, New York Times, Loud Fitness Classes Take a Toll on Instructors’ Voices, Jan.9 2020. 

[9]  Todd N, Evidence for a behavioral significance of saccular acoustic sensitivity in humans. The Journal of the Acoustical Society of America 110, 380 (2001)

[10] World Health Organization: Prevention of Blindness and Deafness (PBD).

[11]  Stichting Onbeperkt Sportief (2015). Richtlijnen toegankelijkheid indoor sportaccommodaties.