Sisätilojen kohentaminen alakaton avulla

16. huhtikuuta 2020

Tilan suunnitteleminen edellyttää taiteen ja tieteen välisen herkän tasapainon löytämistä. Rakennuksen sisätilojen täytyy tarjota mukavuutta ja hyvinvointia. Lisäksi tarvitaan näyttävyyttä ja dynaamisuutta. Siksi sisätilojen suunnitteleminen edellyttää syvällistä tekniikan ja designin tuntemusta.

esittelytila, jossa moderni akustinen alakatto

Samsung KX, Lontoo – Rockfon® Mono® Acoustic

Upeiden ratkaisujen saaminen aikaan

Vision toteuttaminen asiakkaan tarpeiden ja odotusten pohjalta tekee suunnittelemisesta mielenkiintoista. Se voi tosin olla haastavaa ja joskus jopa turhauttavaa, koska onnistuneet lopputulokset edellyttävät kahden elementin jatkuvaa kohtaamista. "Kun asiakkaan toiveet yhdistetään tilan olemukseen, saadaan aikaan upeita suunnitteluratkaisuja" (Tony Stavish, A.W. Stavish Design).

Kun suunnitellaan rakennus, alakattoihin ei välttämättä kiinnitetä riittävästi huomiota. New York Cityssä työskentelevän Stephen Fanukan mukaan alakatto muodostaa huoneen viidennen seinän.

Fanuka korostaa alakaton merkitystä mielenkiintoisella tavalla. Kun sitä katsotaan uusin silmin, siitä tulee luovan ilmaisun uusi ulottuvuus.

Mitä lisätilalla voi tehdä?

Viides seinä

Alakattoon kiinnitetään nykyään enemmän huomiota, kun suunnitellaan liiketiloja.

Yhä useammin nähdään tietoisia valintoja, joiden avulla saadaan aikaan rohkeita alakattoja: värejä, teknisesti kehittyneitä ripustettuja alakattoja, erilaisia pintoja ja materiaaleja tai tiettyjä huonetyyppejä. Yhdysvaltalaisen HGA Architects and Engineers -toimiston Director of Interior Design Deb Barnes sanoo: "Tilan tuntumaan voi vaikuttaa käyttämällä alakattoa design-elementtinä".

On mielenkiintoista huomata, että alakatto on muuttunut tärkeäksi sisätilojen elementiksi.

Kaunis alakatto on enemmän kuin miltä ensi silmäyksellä näyttää.

Alakatto voi olla paljon enemmän kuin pelkkä huomion herättäjä – se on parhaimmillaan funktionaalisena komponenttina. Sisätilojen tulee olla terveellisiä. Alakatolla on kokonsa vuoksi suuri merkitys, kun halutaan ihanteellinen valaistus, akustiikka ja sisäilmasto.

Toimivaksi ja kauniiksi suunniteltu tila on kuin mikä tahansa hämmästyttävä taideteos.

Kun asiakkaan toiveet yhdistetään tilan olemukseen, saadaan aikaan upeita suunnitteluratkaisuja.

Tony Stavish

Sisätilojen suunnittelija

Nosta suunnittelun keskipiste katseidenvangitsijaksi

Tutustutaanpa mielenkiintoisiin keinoihin tehdä alakatosta kaunis ja moderni visuaalinen kohokohta.

Älä pelkää värin lisäämistä

Kun ajatellaan liikerakennusten alakattoja, mieleen tulee yleensä tavallinen valkoinen ripustettu alakatto. Värikäs alakatto ei välttämättä tule mieleen ensimmäisenä. Valitettavasti värit valitaan joskus vasta arkkitehtuurisuunnitteluprosessin loppuvaiheessa vailla yhteyttä rakennuksen muihin elementteihin. Tämä on valitettavaa, koska kun alakattoon valitaan oikeat värit jo varhaisvaiheessa, saadaan aikaan täydellinen toiminnallisuuden ja vaikutelman liitto.

Vaikka modernin värikkään alakaton suunnitteleminen saattaa olla vaikea tehtävä, koko väripaletin hyödyntäminen auttaa koordinoimaan värimaailman tavoitteiden saavuttamiseksi. Tällöin sekavuus väistyy harmonian tieltä.

Väriä melunvaimennuslevyjen avulla

Amsterdamissa odottaa esimerkki kauniista alakattoratkaisusta. Meininger Hotelin avoimen tilan värikäs katto perustuu Vincent van Goghin kuuluisaan Auringonkukat-tauluun. Dynaamisen tilan moderni alakatto ulottuu aulaan saakka korostaen hotellin huoneiden eloisaa tunnelmaa. Laboratory for Visionary Architecture valitsi 931 Rockfon Contour® -melunvaimentimet koko aulaan.

Kuva: The Meininger Hotel, Amsterdam – Rockfon Contour

Meininger Hotel,The Netherlands,Amsterdam,Christian Sandor Tschersich,LAVA Architecture,Rockfon Contour,Ac-edge,Chicago Metallic™ T24 Hook 2850

34 näyttävää väriä auttavat luomaan inspiroivia akustisia alakattoja, jotka nostavat koko sisustusratkaisun uudelle tasolle. Löydät kaiken seuraavassa alakattoratkaisussasi tarvitsemasi. Sivustossamme kerrotaan, miten alakatto herätetään henkiin värikkäiden alakattolevyjen tai värillisten paneelien avulla

Korosta modernin alakaton tyyliä

Nykyään suositaan laajoja avoimia tiloja osin niiden ympäristöystävällisyyden vuoksi. Lisäksi ne auttavat säästämään energiaa ja laskemaan rakennusten hintaa.

Avotilat yhdistetään usein luovuuteen ja yksilöllisyyteen. Niissä rakennuksen funktionaaliset elementit eivät kätkeydy alakaton taakse.

Avotilat kasvattavat huoneen visuaalista volyymiä, ja useimmat arvostavat suurta huonekorkeutta. Niissä kuitenkin jää paljaiksi kovia pintoja, mistä on haittaa sisäilmastolle ja tilan käyttäjien hyvinvoinnille.

Avoimuus on helppo säilyttää käyttämällä akustisia paneeleita tai saarekkeita. Samalla sisäilmasto paranee.

Akustiset saarekkeet pehmentävät betoniarkkitehtuuria

Varsovalainen Solutions-toimistorakennus on esimerkki avoimesta tilasta, jossa tyylikkäät sisätilat tarjoavat erinomaiset työskentelymahdollisuudet heijastavista pinnoista huolimatta. Sisätilojen klassisen ajatonta valkoisen, mustan ja harmaan yhdistelmää täydennetään seinien, verhoilukankaiden, taulujen ja mattojen rohkeilla väreillä. Ikkunoissa ja ovissa on jakokarmit. Seinillä on stuccokoristeita. Tyylikkäissä sisätiloissa on kiinnitetty huomiota pienimpiinkin yksityiskohtiin.

Kuva: The Solutions -toimistorakennus, Varsova – Rockfon Eclipse®

PL, Solusions Rent Coworking Office, Warsaw, The Design Group, Office, Rockfon Eclipse, A edge, 1160x1160, White, Meeting room

Tutustu innovatiivisiin ja esteettisesti miellyttäviin reunattomiin akustisiin alakattosaarekkeisiimme. Ne vaimentavat ääntä tehokkaasti. Sileä, erittäin himmeä ja kirkkaanvalkoinen pinta heijastaa ja hajottaa valoa. Antistaattisuus pidentää tuotteen käyttöikää.

Ota kantaa tekemällä alakatosta loistelias

Monoliittinen arkkitehtuuri on kokenut viime vuosina uuden tulemisen. Sen juuret juontuvat neoliittiselle kaudelle, kun esi-isämme rakensivat yksittäisistä kivilohkareista. Monoliittinen-sana on peräisin kreikan kielestä ja merkitsee "yhtä kiveä". Monoliittisuuden avulla vältetään erottamasta ulkotilaa sisätilasta ja sulautetaan kaksi pintaa yhdeksi ilmaisuksi.

Monoliittinen arkkitehtuuri pyrkii hyödyntämään rakenteen ilmaisuvoimaa. Vaikka sillä on pitkät perinteet, sitä käytetään edelleen esimerkiksi Phillippe Starkin Osakaan suunnittelemassa Le Baron Vertissä, SHL Architectsin suunnittelemassa Kööpenhaminan kirjastossa ja Zaha Hadidin Bolzanoon suunnittelemassa or the Messnerin vuoristomuseossa.  

Monoliittinen arkkitehtuuri kuitenkin yhdistetään heijastavien pintojen aiheuttamaan puutteelliseen akustiikkaan, mutta tämän suuntauksen luonnollinen saumattomuus voidaan yhdistää hyvään akustiseen suorituskykyyn. Alakaton pinta auttaa muokaamaan visiotasi ja tuomaan sen esille.

Rohkea arkkitehtuuri yhdistyy monoliittiseen suunnitteluun ja akustiikkaan

Henning Larsen Architectsin suunnitteleman tanskalaisen lääkeyhtiön pääkonttorin ympyrämäisyys perustuu insuliinimolekyylien muotoon. Siksi tarvitaan monikäyttöisiä rakennusmateriaaleja. Pysty- ja vaakasuoriin pintoihin valittu Rockfon® Mono® Acoustic mahdollisti hämmästyttävän ratkaisun, jossa jatkuvat pinnat sitovat huonetilat toisiinsa.

Kuva: Yrityksen pääkonttori, Bagsværd – Rockfon Mono Acoustic

Big pharmaceutical office in Copenhagen, Denmark, Rockfon Mono Acoustic, Industrial, Henning Larsen Architects, MTHøjgaard, Svend Christensen
Tilan tuntumaan voi vaikuttaa käyttämällä alakattoa design-elementtinä.

Deb Barnes

Director of Interior Design, HGA Architects and Engineers

Valitse alakattoihin ja seiniin täydellinen akustiikkaratkaisu. Tässä innovatiivisessa monoliittisessa pinnassa akustinen mukavuus yhdistyy saumattomaan visuaaliseen vaikutelmaan.

Tutustu monoliittista arkkitehtuuria varten suunniteltuihin akustisiin pintoihin ja RIBA CPD -akkreditointiin. Ne ovat aivan pakollisia kaikille monoliittisia rakennuksia suunnitteleville arkkitehdeille.

Miten sisätiloja voi kohentaa alakaton avulla?

Alakatolla leikitteleminen auttaa saamaan aikaan muista erottuvan viimeistelyn, josta voi tulla kaunista taidetta. Se voi jopa nousta suunnittelun keskeiseksi vahvuudeksi. Jos esimerkiksi huonekorkeus on suuri, alakatto voi olla tumma. Korkeissa huoneissa tumma alakatto ei tunnu läheskään yhtä raskaalta kuin matalissa huonetiloissa.

Jos huonetilassa on vilkasta, hillityn alakaton neutraali väri tai saumaton pinta korostaa kalusteita ja muita sisustuselementtejä. Toisaalta alakaton väri voi auttaa piristämään neutraalia tilaa. 

Kauniit akustiikkapaneeliratkaisut auttavat saamaan aikaan haluamasi yksityiskohdat. Amerikkalainen muotoilija ja arkkitehti on todennut, että "yksityiskohdat eivät ole pelkkiä yksityiskohtia. Design perustuu niihin."

Yksityiskohdat eivät ole pelkkiä yksityiskohtia. Design perustuu niihin.

Charles Eames

Arkkitehti ja suunnittelija

Hyvinvoinnin yhdistäminen kauniiseen viimeistelyyn edellyttää taiteen ja tieteen täydellistä tasapainoa. Juuri oikeat ratkaisut helpottavat prosessia ja tarjoavat loputtomasti mahdollisuuksia. Sinä päätät, kuinka herätät suunnittelun akustiikkapaneelien avulla.

Suunnitteluprojekteissa Rockfonin akustiikkaratkaisut auttavat luomaan ainutlaatuisen tilan.