Miten kaunis ja värikäs alakatto herätetään henkiin?

20. maaliskuuta 2020

Keskusteltaessa värien käytöstä arkkitehtuurin suunnitteluelementtinä sveitsiläis-ranskalainen arkkitehti ja modernin arkkitehtuurin suunnannäyttäjä Le Corbusier piti värejä yhtä tehokkaana kuin rakennuksen pohjakerrosta.

Service & Citizens' Train station Winterberg

Miten värit vaikuttavat meihin?

Värit vaikuttavat meihin sekä fysiologisesti että psykologisesti. Niillä voi olla positiivinen vaikutus hyvinvointiin käynnistämällä käyttäytymiseen vaikuttavia reaktioita. Tämä ilmiö ulottuu myös värikkääseen kattosuunnitteluun. Viimeisten 100 vuoden aikana on saatu paljon empiiristä tietoa sekä tieteellisiä julkaisuja tukien ajatusta, että rakennetulla ympäristöllä ja varsinkin väreillä on tärkeä rooli ihmisen käyttäytymisessä. Värit välittävät visuaalisesti tietoa, joka vaikuttaa meihin. Esimerkiksi punaisen on osoitettu nostavan sykettä ja sinisen vähentävän sitä. Väri tuntemus ovat erittäin tärkeää suunniteltaessa tilaa, joka tukee tietynlaista ilmapiiriä tai toimintoa.

Le Corbusier sanoi: “Colour is… an incredibly effective triggering tool. Colour is a factor of our existence.” Emme voi unohtaa värien merkitystä elämässämme.

Väri on erittäin tehokas työkalu. Se liittyy olemassaoloomme.

Le Corbusier

Värikkäät sisätilat ovat yleismaailmallinen kieli

Farber Birren (1900–1988) näytti muille suuntaa tutkiessaan värien vaikutusten ihmisten vastaanottokykyyn. Vaikka symbolismi ei kehity henkilökohtaisten tai kulttuuristen kokemusten kautta, tietyt värit ovat universaaleja.  Esimerkiksi sininen liitetään yleensä taivaaseen, keltainen aurinkoon ja punainen vereen.

Tämä on jokaiselle tuttua elämyksistä, joita saa katsellessaan taidetta, esimerkiksi puhuttelevaa valokuvaa. Monet yhdistävät värejä mielialaan, tuntemukseen tai jopa muistikuvaan. Tämä osoittaa, että värit ovat kansainvälinen kieli.

Oikean värin valitseminen alakattoon

Värit valitaan yleensä vasta arkkitehtuurisuunnitteluprosessin loppuvaiheessa vailla yhteyttä rakennuksen rakenneratkaisuihin. Tämä on valitettavaa, koska kun tilaan valitaan oikeat värit, saadaan aikaan täydellinen toiminnallisuuden ja vaikutelman liitto. Väripaletin käyttäminen saattaa auttaa koordinoimaan värit tavoitteen saavuttamiseksi. Esimerkiksi mustat alakattolevyt saattavat vaikuttaa uhkaavilta tai hallitsevilta, mutta myös muodikkailta. Kaikki määräytyy niiden ympäristön mukaan. Loppujen lopuksi kauniisti suunniteltu tila on kuin mikä tahansa hämmästyttävä taideteos. 

Luo oma taideteoksesi

Tutustutaanpa mielenkiintoisiin väreihin ja niiden aikaansaamiin vaikutelmiin moderneissa ja värikkäissä alakatoissa.

Oranssi

1/1

Ilmapiiri: Oranssilla ei ole samoja haittavaikutuksia kuin punaisella. Se saa aikaan innostavan tai inspiroivan ilmapiirin, johon huomio kiinnittyy mutta ei liiaksi. Oranssi on kutsuva ja ystävällinen mutta ei liian päällekäyvä väri. 

Alakatossa: Katseet vangitseva tai innostava


Keltainen

1/1

Ilmapiiri: Iloisen kirkasta keltaista pidetään usein onnellisuuden värinä. Se tuo usein mieleen auringon. Keltaisen vaaleammat sävyt tekevät tunnelmasta rauhallisen. Tummempia keltaisen sävyjä voidaan pitää perinteisempinä.

Alakatossa: Hehkuva, kirkas ja ajatuksia herättävä

Sininen

1/1

Ilmapiiri: Sitä voisi kuvata rauhalliseksi. Sininen saattaa laskea verenpainetta ja sydämen lyöntitiheyttä. Sinisen vaaleat sävyt voidaan kokea energiaa antavina ja tervetulleiksi toivottavina. Tummemmat sävyt viestivät voimakkuudesta.

Alakatossa: Cool, hengellinen vai ylhäinen

Harmaa

1/1

Ilmapiiri: Tyyni ja hienostunut harmaa voi saada aikaan varjoisan, neutraalin ja rauhallisen tunnelman. Harmaan vaaleat sävyt ovat mainioita vaihtoehtoja valkoiselle. Vastaavasti harmaan tummia sävyjä voi käyttää mustan sijasta. Vaikka joidenkin mielestä harmaa on perinteinen tai konservatiivinen ratkaisu, se voidaan kokea myös hauskana ja modernina. 

Alakatossa: Tyylikäs ja muista erottuva

 

Muotokieltäsi täydentävät värit

Markthal on vilkas tori, joka tunnetaan hollantilaisen taitelijan Arno Coenenin maalaamasta kookkaasta runsaudensarvea esittävästä taideteoksesta. MVRDV halusi muille alueille pelkistetyn ilmeen. Hiilenharmaa Rockfon® Mono® Acoustic valittiin akustisen suorituskykynsä ja saumattoman ulkoasunsa vuoksi.

 

Kuva: Markthal, Rotterdam - Rockfon Mono Acoustic

Markthal, Rotterdam, the Netherlands, MVRDV, Pennings Akoestiek, ROCKFON Mono Acoustic, Dark grey

Värilliset paneelit palkittiin

Vuoden koulurakennus 2018 -palkinnon saanut Kalvebodin koulu sai tunnustusta tulevaisuuden koulurakennuksena, koska aktiivisille lapsille tarkoitetuissa tiloissa on akustiset alakatot. Rockfon Mono Acoustic valittiin akustisten ominaisuuksiensa sekä sileän ja tasalaatuisen pintansa vuoksi.

 

Kuva: Kalvebodin koulu: Rockfon Mono Acoustic

DK, Copenhagen, Kalvebod fælled skole, Lundgaard & Tranberg Arkitekter, School, Rockfon Mono Acoustic, grey

Musta alakatto täydentää trendikästä teollista ilmettä

Les 2 Girafes on muodikas hotelli ja ravintola Pariisin 11. piirissä. Kovien pintojen, lasiseinien, laattalattian ja betoniseinien peittämässä tilassa mustat Rockfon Mono Acoustic -alakattolevyt täydentävät trendikästä teollista ilmettä tarjoten parhaat kokemukset hotelli- ja ravintola-asiakkaille.

 

Kuva: Hotel des deux Girafes et Restaurant Bellay, Pariisi - Rockfon Mono Acoustic

FR, Hotel des deux Girafes et Restaurant Bellay, Paris, Leisure, Rockfon Mono Acoustic, TE edge, 1200x600, Black, Reception

Valkoinen alakatto tuo mieleen taivaan

Helsingin modernin Oodi-kirjaston ainutlaatuinen valkoinen alakatto tekee vaikutuksen kirjojen ystäviin ja vierailijoihin kaikkialta maailmasta. Sen vaaleus ja himmeys saavat aikaan tunteen avoimuudesta ja vapaudesta.  Kirjan lukemisesta, ystävien tapaamisesta tai rentoutumisesta tulee uudenlainen elämys tästä kuuluisasta kirjastosta avautuvan näköalan ja valon heijastumisen vuoksi. Tämän erityisen vaikutelman saa aikaan 4 450 m2:n laajuinen akustinen alakatto. Rockfon Mono Acoustic valittiin akustisten ominaisuuksiensa sekä sileän ja tasalaatuisen pintansa vuoksi. 

 

Kuva: Kirjasto Oodi, Helsinki - Rockfon® Mono® Acoustic

FI, Helsinki Central Library Oodi, Helsinki, ALA Architects, Leisure, Rockfon Mono Acoustic, TE-edge, 1200x1200, White, Library

Huonetilan koon ja siinä vallitsevan ilmapiirin muuttaminen värien avulla

Ilmapiiristä saadaan juuri oikea, kun tiedetään, mitkä värit toimivat tilassa parhaiten. Jos pienessä luonnonvalottomassa huonetilassa käytetään tummia värejä, tunnelmasta voi tulla ahdistava. Mutta jos samoja värejä käytetään kooltaan samanlaisessa tilassa, johon tulee runsaasti valoa, tunnelmasta voi tulla intiimi ja kotoinen. Yleispätevää sääntöä värien käyttämisestä ei kuitenkaan ole. Vaihtoehtoja on useita. Seinissä ja alakatossa voidaan käyttää toisiinsa sointuvia värejä, tai tummia sävyjä voidaan soinnuttaa kirkkaisiin väreihin.

Jos suunnitellaan studiota, siihen kannattaa valita värit, jotka innostavat luovuuteen joka aamu. Toisaalta jos tila on pieni, vaalea sävy saa sen vaikuttamaan suuremmalta.

Entä kookkaat huonetilat? Suuremmissa huoneissa on tilaa leikkiä väreillä. Niihin voi valita värejä, jotka korostavat tilan muita elementtejä.

Asymmetriset huonetilat voidaan yhdistää käyttämällä valkoisia alakattolevyjä, kuten Rockfon Blanka® tai Rockfon Mono Acoustic. Himmeänvalkoisesta alakatosta voi olla muitakin hyötyjä. Se saa valon heijastumaan ja hajoamaan luonnollisesti. Kunnollinen valaistus kohentaa tyyliä sekä muuttaa ilmapiiriä ja tunnelmaa.

Kontrasteja vai yhdistelemistä?

Tumma alakatto tekee tilassa vallitsevasta ilmapiiristä rohkean ja teollisen. Se on oikea valinta ylelliseen cocktailbaariin tai ravintolan erityiselle alueelle. Yleensä mustat alakattolevyt sointuvat eloisaan tanssilattiaan tai pieneen teatteriin. Valkoisia alakattolevyjä voi käyttää rentouttavassa joogatuntien järjestämispaikassa. Harmaat alakattolevyt viimeistelevät modernin työtilan.

Mahdollisuudet ovat rajattomat. Sinä päätät, kuinka herätät modernin suunnittelun henkiin kauniin alakaton sekä värillisten levyjen ja paneelien avulla.

Värikkään projektin suunnitteleminen – Rockfon Color-All auttaa luomaan ainutlaatuisen tilan tarpeiden ja tuntemusten perusteella.