Chydenia-talon peruskorjauksessa korjattiin myös akustiikka

Helsingin vanha ”Tyttönorssi” eli Chydenia-talo koki täydellisen muodonmuutoksen sisätiloiltaan, kun se peruskorjattiin Helsingin aikuisopiston käyttöön. Alun perin 1920-luvulla rakennetussa rakennuksessa ei akustiikkaa ollut otettu sen kummemmin huomioon, mutta tilanteeseen tuli muutos peruskorjauksen yhteydessä. Korjattuihin tiloihin saatiin alkuperäistä tyyliä kunnioittava akustinen ratkaisu Rockfonin avustuksella.

Chydenia palasi alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa

Helsingin Töölössä sijaitseva näyttävä vanha punatiilinen Cydenia-talo eli vanha ”Tyttönorssi” peruskorjattiin täysin sen uuden käyttäjätahon, Helsingin aikuisopiston, käyttöön. Historiallinen rakennus rakennettiin alun perin 1923 Töölön tyttönormaalilyseoksi, ja 1960-luvulta lähtien rakennus on ollut Helsingin kauppakorkeakoulun käytössä.

Kauppakorkea-aikana rakennuksessa oli lähinnä toimisto- ja kirjastotiloja, joten sisätilat vaativat mittavan remontin, jotta ne palvelisivat taas modernissa opetuskäytössä. Vain rakennuksen julkisivu ja vesikatto säilyivät sellaisinaan. Sisätiloista tyhjennettiin käytännössä kaikki välipohjia ja ei-kantavia väliseiniä myöten.

Suojellussa kohteessa piti miettiä estetiikkaa ja akustiikkaa aivan eri lailla

Chydenia on suojeltu kohde, joten esimerkiksi talon akustiikka piti suunnitella myös esteettiset aspektit huomioiden. Kohteen pääsuunnittelijan Piritta Hannulan mukaan akustointia tulikin tehdä sisustuksen kautta.

Chydenia

Runeberginkatu 22-24
00101 Helsinki
Suomi

Vanhojen arvokohteiden akustointi on erityisen haastavaa, jos halutaan säilyttää rakennuksen alkuperäinen ilme tai arvokkaat pinnat, joita ei voi peittää. Vanhoissa tiloissa saattaa olla myös paljon korkeutta ja isot ikkunapinnat.

Piritta Hannula

Projektipäällikkö, arkkitehti SAFA, Innovarch Oy

Alun perin rakennusvaiheessa 1920-luvulla akustiikkaan tuskin oli kiinnitetty paljoa huomioita. Tilat olivat suurilta osin sileää kivipintaa, ja tiloissa ei ollut edes verhoja estämään äänen kaikumista.

Ruiskutettava Rockfon Mono sulautui ympäristöönsä pehmentäen aulatilojen akustiikan

Etenkin Chydenian vaikuttavissa ja avarissa aula- ja porrastiloissa akustiikka oli ennen remonttia erittäin huono, ja vaimennusta ei ollut käytännössä yhtään. Tilat olivat akustiikan kannalta hyvin haasteelliset muun muassa kovan kivilattian, kaltevien porraspintojen ja avarien tilojen takia.

Nykyaikaisissa kohteissa suosittuja akustiikkapaneeleja ei yleisissä tiloissa voinut kuitenkaan käyttää niiden aikakauden tyyliin sopimattoman ulkonäön takia. Ainoa vaihtoehto olikin ruiskutettava Rockfon Mono Acoustic.

Laajat sisäkattopinnat päällystettiin Rockfon Monolla, ja katon ulkoasu viimeisteltiin kiinteillä kipsilistoilla, jotka oli tehty alkuperäisten kipsilistojen valoksien mukaan. Alkuperäiset kipsilistat eivät olleet säilyneet remontissa, mutta näin saatiin toisinnettua sisäkaton alkuperäinen ulkoasu.

Rockfon Mono Acoustic onkin suosittu ja käytännöllinen ratkaisu vanhojen arvokiinteistöjen akustointiin, sillä valmiina se näyttää aivan tavalliselta tasoitetulta kattopinnalta. Se madaltaa katto pienimmillään vain 40 mm, joten sillä ei ole merkittäviä vaikutuksia huonekorkeuteen.

Myös esimerkiksi vanhat rosetit ja valaisinupotukset saadaan sopimaan hyvin ruiskutettuun kattoon. Rosetit tai valaisimet vain asennetaan paikoilleen ensin, minkä jälkeen ne suojataan ja lopulta katto ruiskutetaan Rockfon Monolla.

Kovan kaiun tilalle toimiva akustiikka

Aula- ja käytävätilojen akustointi toteutettiin Chydeniassa vanhasta tyylistä tinkimättä, mutta luokkahuoneissa käytännöllisyys ajoi kuitenkin alkuperäisen tyylin edelle.

Luokkatilojen akustiikkaratkaisuissa päädyttiin perinteisiin moduulikattoratkaisuihin, kuten uudemmissakin koulutiloissa. Kattoon valikoituikin valkoista sileää Rockfon Blanka-paneelia.

Kokemusperäisesti kaiku väheni merkittävästi aula- ja käytävätiloissa. Myös luokkahuoneissa tuntuu olevan nyt erinomainen akustiikka. Niissä panostettiin myös tilojen valaistukseen ja tekniikkaan.

Piritta Hannula

Projektipäällikkö, arkkitehti SAFA, Innovarch Oy
1/7

Chydenia

Sijainti:Suomi
Arkkitehti:Innovarch Oy
Valokuvaaja:Martin Sommerschield, Kuvatoimisto Kuvio Oy
Tuotteet:Rockfon Blanka®, Rockfon® Mono Acoustic
Mitat:1200 x 600

Liittyvät kohde-esittelyt