Millainen on tämän päivän koulu? Ennen kuin vantaalaista uutta Hämeenkylän koulua alettiin suunnitella, kuultiin käyttäjiä ja alueen asukkaita. Oli selvää, että ryhmätyöskentelyllä, tilojen muunneltavuudella ja akustiikalla olisi kouluarjessa suuri merkitys.

Modernissa koulussa oppilaiden välinen vuorovaikutus on yhä tärkeämpää. Äänen pitää kantautua, mutta se ei saa kaikua. Sekä oppilailla että opettajilla tulee myös olla riittävä työrauha.

Jotkin Hämeenkylän koulun tilat suunniteltiin jo alun perin muihinkin käyttötarkoituksiin. Esimerkiksi aulan ruokailusali toimii myös komeana juhlatilana. Rockfon Industrial Black -akustiikkalevy huolehtii ruokasalin katon puurimoituksen takana siitä, että korkean tilan äänimaailma pysyy miellyttävänä.

Opetustilojen akustointi on taitolaji

Hämeenkylän alkuperäinen 1970-luvulla rakennettu koulurakennus kärsi sisäilmaongelmista ja kosteusvaurioista. Rakennus purettiin 2016, ja tilalle päätettiin rakentaa upouusi 1–9 luokille suunnattu yhtenäiskoulu. Uusi koulurakennus otettiin käyttöön vuoden 2020 syyslukukauden alussa, ja tänään koulussa opiskelee lähes 800 oppilasta.

– Akustiikan osalta koulut ja erityisesti niiden muunneltavat tilat ovat vuosien varrella muuttuneet yhä haastavammiksi, Rockfonin aluemyyntipäällikkö Jari Kivistö toteaa.

Koulurakennukset ovat kokeneet vuosien varrella suuren mullistuksen. Kouluissa on reilusti enemmän avointa tilaa, erityyppisiä tiloja ja myös toimistomaailmasta tuttuja hiljaisia huoneita.

– Nykyään koulut ovat suorastaan hi-techiä, Kivistö naurahtaa.

– Opettaja ei enää tönötä opettajapöydän takana, mutta hänen äänensä pitää silti kuulua joka paikasta joka paikkaan. Se voi olla haaste, koska täytyy olla tarkkana, että tilaa ei vaimenneta liikaa.

Luokkahuoneiden alakattoihin tuli harmaata Rockfon Color-all -levyä sävyssä gravel. Joissakin tiloissa on 40 mm Rockfon Koral -levyä, joka pureutuu myös tehokkaasti mataliin äänitaajuuksiin.

Industrial-henki toistuu akustiikkalevyissä

Koulun sisätilojen ilmeessä on häivähdys teollista tyyliä. Muun muassa porraskäytäviin ja ruokalaan on jätetty näkyville rouheita betonipintoja, ja harmaan sävyt toistuvat myös muissa pinnoissa. Betonia pehmentävät sisustuksen lämpimät punertavat sävyt ja puurimoitukset.

– Betonityylistä tuli hauskan näköinen kokonaisuus. Myös akustinen katto oli värillinen. Väri oli tosin harmaa, mutta siinä mielessä se oli epätyypillinen ratkaisu, että usein koulujen akustiset katot ovat valkoisia, Kivistö kertoo.

Akustiikkalevyn ei siis tarvitse olla valkoinen – on muitakin vaihtoehtoja. Rockfon Color-all -levyt sopivat erityisen hyvin betonipintaisiin tiloihin.

Hämeenkylän koulu

Varistontie 1
01660 Vantaa
Suomi

Hämeenkylän koulu

Sijainti:Vantaa, Suomi
Tuotteet:Rockfon Color-all®, Rockfon® Koral
Reunamuodot:A
Mitat:1200 x 600

Liittyvät kohde-esittelyt