bucket_iconCreated with Sketch.

Peruskorjatuissa toimistotiloissa pimeys väistyy valon tieltä

Tanskalaisella LE34-maanmittausyrityksellä on ollut suuri merkitys Tanskan kehittymiselle vuodesta 1900 alkaen. Tammikuussa 2016 se muutti Aarhusin kaupunkiin Katrinebjergin alueelle eli Tanskan kuuluisaan IT Cityyn, joka tunnetaan kehittyvistä teknologiayrityksistään. Valitettavasti rakennus, johon LE34 muuttu, oli vanha ja pimeä.

"On aina mielenkiintoista saada toimeksianto näin vanhaan rakennukseen", kertoo Vision Arkitekter -toimiston Architect and Construction Manager Morten Lovén. Tämä toimisto suunnitteli ja rakennutti peruskorjausprojektin sekä valvoi sitä. "Täytyy luoda parhaat mahdolliset sisätilat annettujen reunaehtojen puitteissa."

Kirkkaampaa valoa juuri oikean alakaton avulla

LE34 halusi kirkkaasti valaistut nykyaikaiset tilat. 1980-lukulainen rakennus kuitenkin oli synkkä ja masentava. Luonnonvaloa saatiin lähinnä rakennuksen etuosan korkean lasijulkisivun läpi, sillä ulkoseinissä sijaitsevia keskikokoisia ikkunoita ei voitu suurentaa rakenteellisista syistä. "Julkisivu rajoitti suunnittelua. Valon piti heijastua mahdollisimman pitkälle rakennukseen", kertoo Lovén.
Hän etsi menetelmiä saada valo kantautumaan pidemmälle rakennuksen sisälle. Hänen valintansa oli Rockfon Blanka®. Erinomaisista valonheijastusominaisuuksistaan tunnetut akustiset Rockfon Blanka -alakatot kierrättävät ja vahvistavat julkisivusta ja ikkunoista saatavaa valoa, joten koko tilaa muuttuu loukosta loistavaksi.

Joustavuutta toimistotilojen peruskorjaamiseen

Toinen haaste oli uudistaa pohjaratkaisu siten, että valoa ja tilaa käytetään hyödyksi paremmin. Siksi tarvittiin alakatto, joka mukautuu erilaisiin käyttötarkoituksiin. Lovén sijoitti yhteiset alueet tilan keskelle. Avokonttorin työpisteet sijoitettiin keskeltä alkaen säteittäisesti kohti rakennuksen ulkoseiniä. Tämän ratkaisun ansiosta työpöydille saadaan luonnollisinta mahdollista valoa, mutta alakatto oli suunniteltava taitavasti. "Halusimme parhaan mahdollisen ratkaisun, joten osa kiinteistön tekniikasta integroitiin sisätiloihin", kertoo Lovén. Rockfon Blanka® otti haasteen vastaan. Tämä standardoitu järjestelmä integroituu helposti valaistuksen kaltaisiin järjestelmiin. Se heijastaa ja hajottaa valoa koko rakennukseen, joten visio ilmavista ja väljistä sisätiloista toteutui. Ainutlaatuisten alakattolevyjen ohut, valkoinen ja virtaviivainen ilme saa katseen siirtymään kauas, jolloin syntyy illuusio kookkaammasta ja kirkkaammasta tilasta.

LE34

Katrinebjergvej 91
8200 Aarhus,
Tanska

DK-LE34 Finlandsgade,Denmark,Aarhus,ca. 700 m²,Vision Architect - Morten Loven,Forskningsfondens Ejendomsselskab A/S,Svend Christensen,ROCKFON Blanka,Z-edge,1200x600x20,white
Video

LE34-toimistot, Århus, Tanska

Valoa heijastavalla Rockfon Blanka® -materiaalilla oli keskeinen rooli toimistotilan kunnostusprojek

LE34

Maa:Aarhus, Denmark
Arkkitehti:Vision Architect - Morten Loven
Photographer:Svend Christensen
Tuotteet:Rockfon Blanka®
Reunamuodot:Z
Mitat:1200 x 600